- Ulovlig fildeling av musikk kollapser

Streaming overtar for fildeling. Bransjen øyner håp.

POPULÆRE: Kings of Leon er et av de mest populære bandene på Spotify. Tjener de på at færre nå tilsynelatende velger å laste ned ulovlig? FOTO: SCANPIX/AFP
POPULÆRE: Kings of Leon er et av de mest populære bandene på Spotify. Tjener de på at færre nå tilsynelatende velger å laste ned ulovlig? FOTO: SCANPIX/AFPVis mer

(Dagbladet.no): Til tross for dystre spådommer om at ulovlig fildeling ikke lar seg stoppe, ser færre nå ut til å bedrive direkte nedlasting av musikkfiler via anonyme nettverk.

«Ulovlig fildeling kollapser», hevder den britiske avisa The Guardian i en tittel i dag.

Mens 42 prosent av britiske tenåringer mellom 14 og 18 år bedrev ulovlig fildeling av musikk i 2007, var tallet sunket til 26 prosent i januar i år.

Mye av æren får streamingtjenester som Spotify, som har vist seg å være et bedre alternativ enn mange av de ulovlige tjenestene.

Må slå piratene
65 prosent av ungdommene i studien oppgir nemlig at de jevnlig streamer musikk fra lovlige tjenester som nettopp Spotify.

- Den beste måten å konkurrere med piratvirksomhet er å komme opp med en enda bedre tjeneste - noe som gir folk noe mer enn de får på piratmarkedet. Dette kan handle om tilgjengelighet, fart, lydkvalitet eller mulighet til å sette sammen og dele spillelister, sier Spotifys PR-ansvarlige Jim Butcher til Techradar.

Spotify har nærmere to millioner brukere på verdensbasis, og i mange land har det dukket opp lokale konkurrenter. Blant dem er Wimp i Norge.

The Guardian-journalist Alexandra Topping sier til egen avis at hun tror flere har byttet ut ulovlige tjenester mot tjenester som Spotify som foretrukken måte å sjekke ut ny musikk.

- Fordelen med at unge bruker streamingsider er at bransjen får vite mer om hvem de er, hva slags musikk de liker og så videre. Jo mer de vet, jo lettere er det å selge dem andre ting som konsertbilletter, t-skjorter og andre ting, sier hun.

Komplekst bilde
Platebransjen feirer undersøkelsen som en viktig oppmuntring, men påpeker at krigen på langt nær er vunnet selv om færre driver ulovlig nedlasting av mp3.

Og å dempe troen på en snarlig forsoning mellom platebransjen og teknologiaktivistene kan det være gode grunner til.

Som The Guardian selv påpeker snakker vi trolig om et mer komplekst bilde enn et direkte skifte fra nedlasting til streaming: MP3-blogger har for eksempel blitt stadig mer populære, uten at brukerne i mange tilfeller vet at materialet de laster ned er rettighetsbeskyttet.

I tillegg er Youtube blitt en svært populær plattform for avspilling av musikk. Ofte er låter eller musikkvideoer lagt ut på siden uten rettighetshavers tillatelse, og uten at låtskriverne får en eneste krone i kompensasjon.

Dårlige inntekter
Dessuten blir det til stadighet stilt spørsmål ved om streamingtjenester som Spotify har livets rett i det lange løp.

The Register avslørte i slutten av juni at Spotify kun hadde 900 000 kroner i reklameinntekter i løpet av en måned, til tross for en brukermasse på 500 000 mennesker i England.

Bare 17 000 av disse hadde valgt å betale for å slippe reklamen på tjenesten, og antallet som byttet ut gratisabonnementet var synkende.

Det gjør kanskje heller ikke underverker for undersøkelsens troverdighet at den er utført på oppdrag av Music Ally - et britisk konsulentselskap som jobber med utvikling av lovlige tjenester.

TJENER DÅRLIG: Daniel Ek og Martin Lorentzon har gjort Spotify til en suksesstjeneste.
TJENER DÅRLIG: Daniel Ek og Martin Lorentzon har gjort Spotify til en suksesstjeneste. Vis mer