- Ulovlig fildeling er ikke nasking

En grunnleggende forskjell, mener NTNU-forsker.

DOMMEN FALLER: I morgen faller dommen mot de tiltalte i The Pirate Bay-saken. Denne kommer til å bety lite for fildelernes hverdag, tror NTNU-forsker. FOTO: SCANPIX
DOMMEN FALLER: I morgen faller dommen mot de tiltalte i The Pirate Bay-saken. Denne kommer til å bety lite for fildelernes hverdag, tror NTNU-forsker. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1 dager, 0 timer 17 minutter og 43 sekunder til The Pirate Bay-dommen faller


Hendrik Spilker er førsteamanuensis i mediesosiologi ved NTNU:

— Nettstedet The Pirate Bay er verdens største søkemotor for fildeling av musikk og film. De svenske bakmennene er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverkloven, og kan få ett års fengsel. Hva vil det bety om de blir dømt i morgen?

— I første omgang sannsynligvis veldig lite. The Pirate Bay-brukerne vil nok finne andre måter å dele musikk på. Det kan hende at de vil bli tvunget inn i mer skjulte og private nettverk, men jeg er ikke så sikker på det.

— Men kampen mot fildeling vil vel ikke være over med denne rettssaken?

— Nei, og blir Pirate Bay dømt i Stockholm så vil musikk- og filmindustrien gå løs på langt mektigere motstandere som internettleverandørene. Det vil være meget betenkelig.

— Hva skjer hvis Pirate Bay bli frikjent?

— Saken vil nok bli anket. Men jeg mener musikk- og filmindustrien bør se tegningen på veggen og slutte og arbeide motstrøms. De må komme opp med mer konstruktive svar på fildelingsproblematikken.

— Hvem bruker Pirate Bay?

— Det er veldig vanskelig å vite helt nøyaktig, men vi vet at av de 25 millioner brukerne er 140000 nordmenn.

— Hvor gamle er de?

— Fildeling og ulovlig nedlasting av musikk- og film er mest utbredt i de yngre aldersgruppene. Men det finnes også tunge nedlastere blant 40- og 50-åringene.

— Bruke du Pirate Bay selv?

— Nei, det gjør jeg ikke, og det har med dårlig tid å gjøre. Jeg bruker mine private kontakter for å få tilgang til musikk, utover det jeg eventuelt kjøper.

— Ifølge en undersøkelse Dagbladet skrev om i går, er det ikke mangelen på lovlige nedlastingsmuligheter som er årsaken til at folk laster ned ulovlig.

— Det kan stemme. Lovlige tjenester koster jo penger, og det er ikke naturlig å betale for noe du kan få gratis. Dessuten er dagens lovlige tjenester begrenset. Du kan for eksempel ikke ta med deg musikken fra Spotify, men må streame fra nettet.

— Hvorfor er det å stjele musikk ok, men ikke å naske i butikk?

— Det er en grunnleggende forskjell. Når du laster ned musikk fra nettet, ødelegger du ikke kilden. Det blir ikke knapphet på goder av den grunn.

— Men musikeren og andre som lever av musikk, mener jo at de taper penger og mister mulighet til å lage ny musikk?

— Det kan løses gjennom en bredbåndsavgift for internettleverandørene.

— Men blir ikke en slik avgift som om dem som bygger en vei gjøres ansvarlig for at noen bryter fartsgrensene, og kjører uansvarlig?

— Jeg ser at det kan oppleves slik, men nettleverandørene får store deler av sine inntekter fra innhold som er laget av andre. Dessuten vil en avgift på 20 kroner per enkeltperson i måneden tilsvare inntektene artistene har fra dagens platesalg, så det er ikke så store utlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer