Ulovlig fildeling på retrett

Snart på tide å avblåse krisen i musikkbransjen?

300.000: Høy stemning da musikktjenesten Wimp ble lansert i februar 2010. Nå har tjenesten passert 300.000 betalende kunder. Samtidig viser en undersøkelse at den ulovlige fildelingen blant unge er kraftig redusert. Foto: Thomas Rasmus Skaug
300.000: Høy stemning da musikktjenesten Wimp ble lansert i februar 2010. Nå har tjenesten passert 300.000 betalende kunder. Samtidig viser en undersøkelse at den ulovlige fildelingen blant unge er kraftig redusert. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere unge mennesker velger lovlige musikktjenester som Wimp og Spotify. Norske Wimp har nå passert 300.000 betalende brukere. Nær halvparten av de under 30 som bruker slike tjenester, har allerede sluttet med ulovlig fildeling.

DET VISER en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Wimp, som også er tilgjengelig i Danmark og Sverige. Nesten halvparten av nordmenn under 30 sier de har lyttet til musikk via musikkstrømmingtjenester som Wimp eller Spotify forrige uke. Hele 65 prosent av unge nordmenn er villige til å betale for en slik tjeneste, ifølge undersøkelsen.

Undersøkelsen bekrefter en klar trend: CD-plata dør langsomt, mens abonnementløsninger for strømming av musikk tar over for digitalt stykksalg av enkeltlåter og album.

Det er selvsagt ikke hele svaret på utfordringene for alle som forsøker å leve av å lage eller selge musikk. Det historisk ekstreme nivået på salg av innspilt musikk fra cd-platas relativt korte glansperiode, kommer aldri tilbake. Hvis du ikke har lest den, gir denne artikkelen hos NRKbeta god innsikt i det popmusikalske gullrushet.

I dag skriver norske Aspiro i en pressemelding at Wimp har passert 300.000 betalende brukere i Norge, Sverige og Danmark. Tallet inkluderer de 100.000 Canal Digital-kundene som har aktivert Wimp, som nå tilbys Canal Digitals 700.000 kunder som en del av tv-abonnementet.

BRANSJENS EGNE TALL peker i samme retning. Ifølge de internasjonale plateselskapenes interesseorgansiasjon, IFPI, passerte den digital musikkomsettingen den fysiske i første kvartal, og omsettingen fra strømming var større enn fra nedlasting. Det er historisk.

Norstat-undersøkelsen styrker også inntrykket av at unge musikkelskere flest ikke er grunnleggende uærlige, bare utålmodige. Når de lovlige tilbudene blir gode nok, til riktig pris, velger mange bort den ulovlige fildelingen.

IFØLGE NORSTAT sier nå 38 prosent av de spurte at strømming har ført til at de ikke lenger laster ned ulovlig. For de under 30 år er tallet enda høyere, 47 prosent, Den ulovlige fildelingen blant unge mennesker er altså halvert i løpet av meget kort tid, om funnene i undersøkelsen er korrekte.

Skriver man denne utviklingen litt fram i tid, er det ikke urimelig å anta at fildelingen i løpet av ganske få år kan være redusert til et marginalt fenomen.

Trenden er forsåvidt ikke ny. Ulovlig fideling kollapser, skrev avisa The Guardian allerede i 2009.

Det er riktig nok de yngste som har omfavnet strømmingstjeneste i størst grad, mens «far» fortsatt i noe større grad sitter og knoter med ulovlig nedlasting av Beatles-plater. Her, som på på teknologifeltet ellers, må vi nok bare gi de voksne litt tid til å skjønne hva som foregår.

UNDERHOLDNINGSINDUSTRIENS representanter er glade for funnene i undersøkelsen, men samtidig raskt ute med å understreke at kampen mot ulovlig fildelig må fortsette med uforminsket kraft. Det er en forutsigbar reaksjon. Men for våre lovgivere bør Norstat-undersøkelsen gi grunnlag for en viss ettertanke.

Om markedet, teknologiutviklingen og forbrukernes frie valg tar hånd om fildelingsproblematikken, svekkes argumentene for å innføre enkelte av de foreslåtte endringene i åndsverksloven.

Høringsforlaget til ny åndsverklov vil blant annet gjøre det mulig for private selskaper - les: advokatfirmaer eller andre representanter for underholdningsindustrien - å drive innsamling av IP-adresser til nettbrukere som er mistenkt for opphavsrettskrenkelser.

En slik privatisering av rettshåndhevelsen er problematisk i en liberal rettstat. Det bør veie tungt i den politiske totalvurderingen  at den ulovlige fildelingen nå er i kraftig tilbakegang.

Følg Jan Omdahl på twitter.com/janomdahl

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer