DEBATT

Debatt: World Wildlife Day

Ulovlig handel med truede arter er et stort dyrevernproblem

Mangelfull registrering av handel med truede dyrearter må knyttes til manglende  prioritering. 

ULOVLIG HANDEL: Beslaglagt elfenben i Thailand. Når smugling og handel med truede dyrearter til Norge blir oppdaget er det ofte vanskelig å få saker pådømt, og straffene er ofte lave, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ola Jennersten / WWF / NTB Scanpix
ULOVLIG HANDEL: Beslaglagt elfenben i Thailand. Når smugling og handel med truede dyrearter til Norge blir oppdaget er det ofte vanskelig å få saker pådømt, og straffene er ofte lave, skriver kronikkforfatteren. Foto: Ola Jennersten / WWF / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag markeres World Wildlife Day. Det er en god anledning til å ta opp hvordan handelen med truede dyrearter behandles i Norge. Jeg vil komme med noen kritiske bemerkninger til måten dette feltet håndteres på av politi, toll – og rettsvesen, på grunnlag av min forskning. Den omfatter intervjuer med kontrollinstanser og lovovertredere, beslagsrapporter og et stort antall straffesaker, inkludert dommer.

21. november 2010 ble en mann stoppet på en norsk grense med fire afrikanske jakopapegøyer. Ett år senere ble han stoppet igjen, denne gangen med åtte. Papegøyene tilhører en kritisk truet art som derfor er beskyttet under CITES-konvensjonen (Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill flora og fauna).

Saken ble endelig avgjort i Borgarting lagmannsrett, 20. januar 2015, med en dom på fengsel i 60 dager, hvorav 45 ble gjort betinget.

Det var en fellesstraff med forhold som ble pådømt ved Gulating lagmannsretts dom av 3. september 2014, for brudd på Naturmangfoldsloven for å ha sanket og oppbevart havørnegg.

Dommen i Borgarting lagmannsrett ble ikke anket, og fikk stor betydning da en annen sak etter lang tids etterforskning kom for retten. Da dommerne i Borgarting mente at papegøyene ikke var å regne som «vilt», og Viltloven følgelig ikke skulle anvendes, ble den heller ikke anvendt i saken fra Dalane tingrett 28. oktober 2015.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer