Ulovlig lykke

PIRATKOPIERING: Kommentar til Dagbladets artikkel av Siri Høstmælingens «Mitt skip er lastet ned» i Dagbladets bilag FREDAG 2. februar 2007: Å kopiere andres opphavsrettsbeskyttede verker er tilsynelatende helt i orden for Dagbladet. Avisen går faktisk så langt at de forherliger og oppmuntrer til opphavsrettsbrudd og derved ulovlige handlinger. Mon tro om Dagbladets journalister stiller seg like åpne og velvillige til at deres egne beskyttede verker fritt kopieres og fremstilles av andre? Norsk Videogramforening er skuffet og oppgitt over Dagbladets manglende kritiske journalistikk hva angår ulovlig nedlasting av film og TV- serier.

FOR DE SOM IKKE allerede visste det; Dagbladet har i sin artikkel oppskriften på hvordan man enkelt, dog ulovlig, kan finne lykken. Ulovlig nedlasting av film og TV serier kan i følge Dagbladet gi deg «en ny, fantastisk tilværelse». Artikkelforfatteren nevner riktignok kort den tilsynelatende ubetydelige detaljen at nedlasting av film og TV serier faktisk er ulovlig, men forfatteren understreker samtidig at dette ikke under noen omstendighet fremkaller den samme ekle følelsen som man får når man stjeler fysiske ting. Tvert i mot, det «gir ingen dårlig følelse å se en ulovlig nedlastet episode av \'Ugly Betty!\'».

I ARTIKKELEN ønsker journalisten leserne velkommen inn i lovbryterens verden. Over tre spalter oppfordrer Høstmælingen gjennomgående til ulovlig og straffbar aktivitet som angivelig vil gi leseren et mer innholdsrikt og meningsfylt liv. Budskapet i artikkelen er klart, uttrykkelig og - oppsiktsvekkende fra en presumptivt seriøs avis. «Det som føles rart er å skulle betale ett sted for noe som er gratis et annet sted» skriver Høstmælingen. Det er nettopp slike uttalelser som illustrerer kjernen i «misforståelsen» omkring nedlasting av film og TV fra internett. Til alle som av en eller annen grunn ukritisk har svelget Dagbladets budskap i denne artikkelen vil vi herved meddele: Gratis nedlasting av film og TV- serier er ulovlig og straffbart.

ULOVLIG: Gratis nedlasting av film og TV- serier - som «Ugly Betty» er ulovlig og straffbart, skriver Roald Dye i Norsk Videogramforening.
ULOVLIG: Gratis nedlasting av film og TV- serier - som «Ugly Betty» er ulovlig og straffbart, skriver Roald Dye i Norsk Videogramforening. Vis mer