Ulovlig samarbeid i bokbransjen. Norges største forlag får millionsmell

Men både Aschehoug og Cappelen Damm er uenig i at de har brutt konkurranseloven.

BØTELAGT: Konkurransetilsynet har ilagt fire forlag til sammen 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid. Blant dem Aschehoug. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BØTELAGT: Konkurransetilsynet har ilagt fire forlag til sammen 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid. Blant dem Aschehoug. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Konkurransetilsynet opplyser i en pressemelding onsdag at de har ilagt fire norske forlag til sammen 32 millioner i gebyr for ulovlig samarbeid.

Ifølge Konkurransetilsynet, ved settekonkurransedirektør Mads Magnussen, har Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag (nå eid av Vigmostad & Bjørke) og Aschehoug samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon.

Ifølge Konkurransetilsynet er millionbøtene fordelt på følgende måte:

  • Aschehoug - 9,66 millioner kroner.
  • Cappelen Damm - 9,1 millioner kroner.
  • Gyldendal - 7,88 millioner kroner.
  • Vigmostad & Bjørke - 4,56 millioner kroner.

Får millionsmell

Flere av de involverte forlagene er deleiere av distributøren Bladcentralen, som har vært Interpress' argeste konkurrent. Sistnevnte er nå nedlagt i Norge.

- Forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke har brutt konkurranseloven. De har samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen i Konkurransetilsynet i en uttalelse.

- Ville begrense markedet

Tilsynet mener samarbeidet hadde som mål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette omfatter utsalgsstedene som ikke er bokhandler, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

- De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle de fire forlagene var eiere, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i en pressemelding.

I april 2014 satte Konkurransetilsynet i gang en razzia mot de største norske forlagene. Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug var blant dem som fikk besøk. I juni i fjor ble det varslet om mulig bøtelegging. I dag ble vedtaket overlevert til forlagene.

Aschehoug: - Snudd på hodet

Konsernsjef i Aschehoug, Mads Nygaard, mener imidlertid at saken er «snudd på hodet», og uttaler at forlaget er uenig i vedtaket til Konkurransetilsynet.

- Aschehoug har aldri ønsket å begrense antallet utsalgssteder eller svekke konkurransen i massemarkedet. Reitangruppen nektet fra 2014 Bladcentralen å levere bøker til sine kjeder. Reitangruppen krevde leveranser utelukkende gjennom sin egeneide distributør Interpress, mens Bladcentralen alltid har tilbudt alle kjedene varer, sier Nyggard og fortsetter:

- Til tross for dette har Aschehoug hele tiden levert bøker til Interpress. Vi vil bruke tiden frem til fristen til å gå grundig gjennom vedtaket og bestemme hvordan vi skal ta saken videre.

Cappelen Damm: - Uenig

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, forteller at forlaget nå vurderer hvordan de skal gå videre i saken. Konkurransetilsynet baserer boten på «feil forståelse av faktiske forhold og hendelsesforløp», mener han.

- Vi mener å ha dokumentert at Cappelen Damm ikke har deltatt i noen form for koordinering av hva forlagene skulle foreta seg i forhold til Interpress. Cappelen Damm har ikke levert via Interpress på mange år. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner, sier Jenssen.

- Skjedde før vi tok over

Forlagssjef i Vigmostad & Bjørke, Arno Vigmostad, henviser til Schibsted for kommentar. Vigmostad & Bjørke kjøpte Schibsted Forlag i 2015, og forlagssjefen sier til Dagbladet at det er Schibsted som må betale gebyret fra Konkurransetilsynet.

- Dette gjelder forhold som Schibsted gjorde før vi overtok. Jeg vil legge til at vi var helt avhengig av Interpress for å ha distrubisjon, og at vi også har forsøkt å åpne opp Bladcentralen for flere aktører, sier Vigmostad.

Gyldendal: - Skal gjennomgås grundig

Forlaget Gyldendal henviser Dagbladet til en pressemelding hvor de nekter for å ha deltatt i en kollektiv boikott av Interpress.

- Vi vil nå gå grundig gjennom Konkurransetilsynets vedtak sammen med våre advokater og vurdere hvordan vi vil forholde oss til vedtaket. Inntil vi har gjort dette ønsker vi ikke å uttale oss ytterligere om saken, skriver forlaget.

Kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Anders Rikter, bekrefter at de står ansvarlig for en eventuell bot til tross for at de solgte seg ut av den norske bokbransjen i 2015.

- Vi var uenige i Konkurransetilsynets foreløpige vedtak både når det gjelder skyldspørsmål og gebyrstørrelse. Dette gikk vi inn på i vårt tilsvar, men vi konstaterer at vi dessverre ikke har blitt hørt av tilsynet. Vi vil nå sette oss grundig inn i vedtaket og innen fristen på to måneder vurdere om vi skal ta saken videre inn i rettssystemet, sier Rikter til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer