Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ulovlig torsk

TJUVFISKE: Det er uakseptabelt når forbrukerne ikke kan stole på at det velkjente Findus-merket er en garanti for lovlige varer. Hver femte torsk fra Barentshavet fanges utenom kvoten og blir aldri registert. Dagbladet skriver 8. juni at norsk fiskere kan tape 1.2 milliarder kroner på tjuvfisket. Men Findus ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om dette. Selskapet uttaler til A-magasinet at de ikke kan garantere at all torsken de selger er fisket på lovlig vis. Her må det ryddes opp.Myndigheter og naturvernorganisasjoner jobber nå aktivt for å kartlegge omfanget av det uregistrerte fisket. Internasjonale tiltak er også på trappene slik som kontroller av fisken som landes i alle havner og muligheter for at lovbrytere dømmes og straffes. Men kampen mot ulovlig fiske er kronglete og kommer til å ta tid.

FOR EN UKE SIDA anbefalte havforskerne å kutte torskekvoten for neste år med 30 prosent for å ta høyde for det ulovlige fisket. WWF ber Fiskeriministeren innstendig om å følge forskernes råd. Men en slik reduksjon i fisket vil få store, negative konsekvenser for fiskerinæringen både langs Norskekysten og i Murmansk-området. Lovlydige fiskere og lovlydige aktører innen fiskerinæringa betaler i dag prisen for den billige, urapporterte torsken som finnes på markedet. WWF forventer at alle som kjøper og selger torsk nå bidrar i kampen mot ulovlighetene ved å stille strenge krav til dokumentasjon og sporbarhet. Findus må selvfølgelig, på lik linje med alle aktører i næringslivet, forsikre seg om at produktene de kjøper kommer fra lovlige kilder og ikke er tjuvgods.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling