Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ulovlige betalingsautomater hos fastlegen

Dette må Helsedirektoratet ordne opp i.

BETALING MED GEBYR: Legekontorer som i dag tar gebyr på fem kroner slipper å betale leie for automatene de bruker til pasientbetaling.
Illustrasjon: Vegvesenet / SCANPIX
BETALING MED GEBYR: Legekontorer som i dag tar gebyr på fem kroner slipper å betale leie for automatene de bruker til pasientbetaling. Illustrasjon: Vegvesenet / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet, KS og Legeforeningen er enige. Betalingsterminalen hos fastlegen din er ulovlige. Årsaken er gebyret på fem kroner du må betale hvis du bruker debetkort (bankkort) på automaten. Gebyret, som blir belastet kortbrukeren, fungerer som automatleie til selskapet Melin Medical.

I et møte 17. juni mellom Helsedirektoratet, KS og Den norske legeforening ble det slått fast at gebyret er å regne som betaling for helsetjenester. Melin Medical er dominerende når det gjelder betalingsløsninger for helsetjenester i Norge. Selskapet har til juni i år levert 750 betalingsterminaler til legekontorer landet rundt. Og til nå sikkert mange flere.

Legekontorer som i dag tar gebyr på fem kroner slipper å betale leie for automatene til Melin Medical. Jeg har foretatt en undersøkelse hos Helfo som utsteder frikort når beløpet kr 2185,- er nådd. Her fikk jeg opplyst at legekontorer ikke kan nekte å motta kontant betaling, for isteden henvise til betalingsautomaten. At det på flere legekontorer er installert automater som ikke tar kredittkort, men kun debetkort er uvanlig praksis som ikke tjener pasienten. Kan du ikke betale kontant, kommer det en regning fra Melin Collecttors A/S med gebyr på 49 kroner. Slik jeg har forstått det, kan automater stilles inn slik at de godtar kredittkort. At noen legekontorer ikke har gjort dette, kan komme av uenighet rundt hvem som skal betale de 3 prosentene kortselskapet skal ha.

Dette må Helsedirektoratet ordne opp i snarest. For slik det er i dag er det de svake og eldre som ikke kan bruke de enkelte kort som får tilsendt faktura med gebyr. Og slik situasjonen er i dag er det også pasienten som med gebyret betaler automaten til legekontoret. Før dette er ordnet, bør pasienter betale kontant hos sin lege.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!