Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ulrikke Brandstorp vant MGP

Skal representere Norge i Rotterdam i mai.

STEMMEKAOS: For stort trykk førte til at det ikke gikk an å stemme under Melodi Grand Prix-finalen i Trondheim. Video: NRK Vis mer

TRONDHEIM / OSLO (Dagbladet): Gjennom fem uker er vi blitt presentert for 25 Melodi Grand Prix-bidrag. Nå er ti sterke og gode kandidater blitt til én.

Ulrikke Brandstrup skal representere Norge 16. mai i Eurovision-finalen i Rotterdam i Nederland.

Det har svingt oddsen, men Ulrikke Brandstrups «Attention» lå best an før finalen startet. Også den norske MGP-klubben har hatt stor tro på Brandstorp, og håpet på at det blir henne som skal representere Norge i den europeiske MGP-finalen i mai. Det fikk de rett i.

Ved 21.45-tida lørdag kveld gikk finalen inn i sin siste aller siste del, og etter en jevn og spennende sluttkonkurranse var det Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp som knivet om seieren.

Etter den siste duellen mellom Kristin og Ulrikke i den såkalte gullfinalen, ble vinneren kåret klokka 22.15. Ulrikke Brandstrup vant Melodi Grand Prix 2020.

Les vurderingen av showet til de ti MGP-finalistene under.

1. Raylee: «Wild»
Tekst og melodi: Andreas Stone, Anderz Wrethov og Laurell Barker.

Raylee legger en høy standard for det visuelle. Her er det mye temperatur, bevegelser og dans, og hun synger utemmet om at hun er vill og elsker det ville. Hun er et fyrverkeri med en låt som er lettere å like enn den er genuint original.

FINALIST: Raylee. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Raylee. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Wild» sender ut partyvibber i retning Shakira og Jennifer Lopez: fengende rytmer og et forrykende show - en formel og totalpakke som kler MGP. Kanskje litt liten vokalkraft, men vi lar det passere. «Wild» har mottatt plagiatanklager, men skulle Raylee vinne, så kan de nok blusse opp igjen.

Raylee Charlotte Kristiansen er 22 år og fra Arendal, og representerer Sørlandet.

2. Emil & Didrik: «Out of Air»
Tekst og melodi: Fredrik Boström, Mats Tärnfors, Niclas Lundin og Didrik Solli-Tangen.

«Out of Air» er en moderne, sterk, kjølig og melodisk poplåt som Robbie Williams sikkert kunne fått en hit med i sitt lekne, luftige og treffsikre univers. Den er fengende og drevet fram av to gode stemmer, som utfyller og følger hverandre bra.

FINALISTER: Emil & Didrik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALISTER: Emil & Didrik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er mange gode bidrag i årets norske MGP-finale, og vanskelig å spå noen vinner. Mye avhenger av hvordan sangene blir presentert. De to mørkkledde brødrene går i ett med tapeten, les: scenen i Trondheim. Skal dere vinne en MGP-finale, må det mer til enn en grei låt og to flotte stemmer. Litt skuffende, dette.

Brødrene Emil og Didrik Solli-Tangen og låta «Out of Air» var direktenominert og representerer ingen landsdel.

3. Magnus Bokn: «Over The Sea»
Tekst og melodi: Alexander Rybak, Joakim With Steen og Magnus Bokn.

Denne kan bli en joker, en litt uforutsigbar låt som kan få oppdrift og fly langt, eller krasjlande tidlig. Ikke på grunn av Magnus Bokn. Han har en god stemme, selv om jeg syntes den lå litt for lavt i toneleiet til at han fikk blåst nok liv i den i den tidligere delfinalen.

FINALIST: Magnus Bokn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Magnus Bokn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvis vi er klar for en jordnær og folk-inspirert visepop-låt, så er en gullfinalebillett innenfor rekkevidde for dette irskinspirerte innslaget. Alexander Rybak har satt sin signatur på den, ikke minst med liflige feletoner.

Jeg savner en kraft i stemmen til Magnus, som jeg har hørt tydeligere før. Det virker som at låta ligger litt for lavt for ham. Etter Raylee og brødrene Solli-Tangen blir framføringen litt stillestående.

Magnus Bokn (25) og «Over The Sea» representerer Vest-Norge i finalen.

4. Akuvi: «Som du er»
Tekst og melodi: Beatrice Akuvi Kumordzie, Andreas Stone, Costa Leon og Amin Zana.

Akuvi er den eneste artisten med norsk tekst, og det heier vi på - selv om det nok er en ulempe i MGP-sirkuset. «Som du er» har mange kvaliteter, men blir for smal for et bredt MGP-publikum. Den mangler et minste felles multiplum - en bred plattform. Den appellerer nok også mer til et mer ungdommelig publikum.

FINALIST: Akuvi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Akuvi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Temaet i sangen er alvorlig, men stort sett er MGP en arena for glitter, glam og mer lettbeinte og et mer underholdende tekstbudskap. Refrenget er det som løfter det hele, men det er ikke nok. Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (25) er oppvokst i Asker har norsk-ghanesisk opphav, og det kommer tydelig fram i sangen med spor av reggae, afropop og R & B.

Akuvi og «Som du er» er direktenominert og representerer ingen landsdel.

5. Kristin Husøy: «Pray For Me»
Tekst og melodi: Roel Rats og Kristin Husøy

Kristin Husøy vant helt fortjent delfinalen for tre uker siden med sin «Pray For Me». Men det skal nok mer enn bønner, tungetale eller håndspåleggelse til for at hun skal gå videre til gullfinalen, eller vinne i kveld. Sangen er listig og den smyger seg innpå, men den har nok et litt for ungdommelig preg til at den slår like godt an i hele befolkningen.

FINALIST: Kristin Husøy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Kristin Husøy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den er luftig, taktfast - og hun og har en tøff tvist i stemmen, som noe underliggende som murrer. Her er det også spennende kontrapunkter, som myk soul, skitten gospel og ulmende R & B. Det er sterkt å stå helt alene på scenen, uten dansere, bare med et lite knippe diskré korister. Det ble litt for tamt rent visuelt.

Kristin Husøy er bare 18 år, representerer Midt-Norge, og er en artist vi garantert kommer til å høre mer fra.

6. Rein Alexander: «One Last Time»
Tekst og melodi: Erik Smaaland, Kristoffer Tømmerbakke og Rein Alexander.

FINALIST: Rein Alexander. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Rein Alexander. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette er krigeren som er på vei ut i verden, bevæpnet med pauker og pondus, stemmeprakt og en episk urkraft. Låten er storslått, ikke spesielt original, men veldig typisk MGP.

Det som gjør det til en av de sterkeste i årets MGP-finalister, er Rein Alexanders imponerende stemme og kraften i den. Hør det spekteret i stemmen, og vanskelighetsgraden. Hatten av!

Framføringen har også tydelig MGP-estetikk, men kanskje litt utdatert - litt sånn «Aserbajdsjan 2013», men pytt. Den voksne mannen står fram som en fighter, en barbar, som helt sikkert skremmer flere enn sine konkurrenter. Vinner han ikke i kveld, så gi ham er rolle i NRK-serien «Vikingane». Rein Alexander (48) og «One Last Time» representerer Østlandet.

7. Tone Damli: «Hurts Sometimes»
Tekst og musikk: Helge Moen, Jim Bergsted, Jethro Fox og Tone Damli.

Tone Damli har en god stemme som jeg synes å høre er blitt bedre med åra, stemmen har modnet seg - ungjenta fra «Idol» er blitt voksen kvinne. Og når hun synger «Hurts Sometimes», er hun på sitt beste. Hun stråler på scenen, synger med innlevelse og bærer budskapet om at det «gjør vondt i blant» fram og inn i stua.

FINALIST: Tone Damli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Tone Damli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selve melodien er ikke spesielt original, men den har en kjølig eleganse over seg. Uten en god sanger og en sikker sceneframføring, ville ikke den hatt noe i en MGP-finale å gjøre. Det spørs likevel om hun får sin revansje etter tapet mot Alexander Rybak i 2009. Hun mottar min applaus, for Tone leverer sensuelt og selvsikkert - men det blir litt monotont og stillestående.

Tone Damli (31) er direktenominert og representerer ingen landsdel.

8. Sondrey: «Take My Time»
Tekst og melodi: Ola Frøyen, Eric Lumiere og Terhi Pippuri.

Sondrey har en varm, og ikke minst behagelig stemme. Den er full av sjel og ømhet, myk som fløyel og bløt som plysj. «Take My Time» er en type poplåt som vi vanligvis ikke forbinder med MGP, en sympatisk R & B og soul-låt som danser seg framover, men uten å berøre. En låt som funger bedre i «den virkelige verden», og ikke i MGP-lekegrinda.

FINALIST: Sondrey. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Sondrey. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er veldig mye herlig musikalitet i Sondrey, i så vel stemmen som i bevegelsene. Melodien er ikke dårlig, men i dette showet blir det noe for kjedelig og anonymt, og selv om 25-åringen Sondre Mulongo Nystrøm har en flott stemme, er ikke det nok til å løfte og bære denne sangen fram.

Sondrey er direktenominert og representerer ingen landsdel.

9. Ulrikke Brandstorp: «Attention»
Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland og Ulrikke Brandstorp.

FINALIST: Ulrikke Brandstorp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Ulrikke Brandstorp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et flortynt silkepapir av en låt, så transparent og skjør at jeg holder den vart og forsiktig i armene som et spedbarn. Melodien og sangen i seg selv er vakker og fin, men ikke spesielt original. Det som gjør den til en av årets aller sterkeste MGP-bidrag, er Ulrikke Brandstorps stemme. Det er hun som løfter og bærer denne låta opp og fram.

Når refrenget kommer, tar hun oss med til episke høyder som gir gåsehud, eller rettere sagt: pelsen på armene står rett opp. Er det en ballade vi skal gå for i kveld? - bookmakerne og MGP-klubben sier så. Aldri har jeg elsket en sarping høyere (NB: jeg er fra Fredrikstad). Hun vinner i kveld, dersom ikke «barbaren» Rein skyller henne vekk.

Ulrikke Brandstorp (24) er direktenominert og representerer ingen landsdel.

10. Liza Vassilieva: «I am gay»
Tekst og melodi: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe og Liza Vassilieva.

Liza Vassilieva er klar til å slippe seg og oss fri, og roper det høyt ut: «I am gay». Da hun i siste delfinale møtte Elin and The Woods, var jeg usikker på om hun ville klare kampen mot «den samiske kraften» i Elin and The Woods bidrag. Men helt fortjent gikk Liza Vassilieva til finalen.

FINALIST: Liza Vassilieva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FINALIST: Liza Vassilieva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«I am gay» er en MGP-kledelig heliumballong fylt med liflige dufter og feromoner. Showet er som en dans på regnbuen - en fest på scenen i Trondheim. Låta en lykkepille, men etter å ha hørt alle låtene i rekkefølge, framstår denne likevel som mer middelmådig. Mer morsom enn genuint god.

Liza Vassilieva representerer den nordligste landsdelen.

Hele Norges coronakart