Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ultima driver ulovlig

Ultimafestivalen drives ulovlig med millioner i statsstøtte. Samtidsfestivalen er nemlig ikke registrert ved fylkesmannskontoret i Oslo. - Merkelig og meget uheldig, sier fylkesmann Kåre Willoch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelser med mer enn 50 000 kroner i forvaltningskapital er pliktig - i henhold til ' 18 i stiftelsesloven - å være registrert i fylkesmannens register.

Ulitimafestivalen har årlig en omsetning på om lag ti millioner kroner, hvorav nærmere halvparten er offentlig støtte.

- Dette er en beklagelig glipp. Siden det er en så profilert og markant stiftelse, er det merkelig at Ultimafestivalen ikke er registrert i fylkesmannens stiftelsesregister, sier Willoch.

- Vil dere granske Ultima på bakgrunn av dette?

- Granske er et juridisk ord. Vi har ingen mistanke i retning av at det foregår noe ulovlig utover det, men vi vil ta kontakt med Ultimafestivalen og studere den nærmere.

Kan miste støtten

Ultima har eksistert siden 1992. Daglig leder er Howard Gamble, mens Åse Hedstrøm er direktør. Det nåværende styret ledes av ekspolitiker Reiulf Steen, som heller ikke er klar over at stiftelsen ikke følger norsk lov.

Hedstrøm er ukjent med at Ultima ikke er registrert hos fylkesmannen. Ultima er en offentlig stiftelse, som i motsetning til en privat stiftelse er pålagt større ansvar i forbindelse med innrapportering til offentlige myndigheter.

- Rikskonsertene kan trekke millionstøtten tilbake dersom mottakere ikke driver ut fra forutsetningene, også med hensyn til innrapportering.

- Det ville vært forferdelig hvis det skjer, sier Hedstrøm. Hun lover å ordne opp.

Sjekker dårlig

Informasjonssjef Astrid Holen i Rikskonsertene var ikke klar over dette.

- Er ikke Rikskonsertene pliktig til å undersøke om en festival som får millioner av kroner i støtte drives etter loven?

- Vi sjekker festivalene, men kjenner ikke til denne saken.

- I tildelingsbrevet står det at dere kan kreve beløpet tilbake dersom mottaker ikke drives riktig?

- Det kan jeg ikke svare på nå, sier Holen.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad i Kulturdepartementet var også ukjent med dette. Han vil nå kreve en forklaring av Rikskonsertene.

- Vi er opptatt av at de som mottar støtte driver lovlig, og det er klart at både vi og Rikskonsertene har et ansvar. Men vi foretar sjelden full gjennomgang av alle mottakerne, sier Gramstad.

Han opplyser at det er for tidlig å si om dette får økonomiske konsekvenser for Ultima.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!