Ultralyddebattens argumenter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ER LOVREGULERINGEN

av tidlig ultralyd en skjult abortkamp? Handler det om sorteringssamfunnet? Om kvinnesortering? Eller om svangerskapsomsorg? Meningene har vært mange og sterke, ikke minst i Dagbladet, i kjølvannet av den nye Bioteknologiloven. Det er på tide å sortere påstander og argumenter.

«LOVEN UTTRYKKER

mistillit til norske kvinner.»

Jens Stoltenberg sa til Dagbladet 4. februar at «norske kvinner er etisk bevisste og ansvarlige. De som ønsker ultralyd må få det. Jeg er overhodet ikke redd for at tilbudet misbrukes.» Imidlertid tilhørte Arbeiderpartiet det flertall som både i bioteknologiloven av 1994 og av 2003 fikk vedtatt den eneste formelle begrensning på retten til selvbestemt abort av 1978: Forbudet mot å opplyse om barnets kjønn før utgangen av 12. uke. Redselen for at kjønnsbestemte aborter skulle kunne finne sted i Norge var tydeligvis så stor at det ikke holdt med tiltro til at norske kvinner var etisk bevisste og ansvarlige. Man kan mene, slik Frp gjorde i sosialkomiteen i fjor, at loven burde ha tillatt opplysninger om kjønn før 12. uke. Men like interessant er det å forsøke å gi mening til forbudet: Hva er det som er så ille med en kjønnsbestemt abort dersom vi allerede har bestemt oss for at abort er en legal handling som av flere og flere anses som en privatsak etisk sett?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer