Ulv! Ulv! om datalagring

Mange store ord i debatten om datalagring, skriver Helga Pedersen.

IKKE SÅ FARLIG: Helga Pedersen sammenlikner datalagringsdirektivet med politi på gata og fotobokser langs veiene. Foto: SCANPIX
IKKE SÅ FARLIG: Helga Pedersen sammenlikner datalagringsdirektivet med politi på gata og fotobokser langs veiene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I Dagbladet Magasinet 6. februar filosoferer Erling Dokk Holm over noe jeg skrev for tre måneder siden. Han får min bruk av eksemplet politipatruljering på Karl Johan i debatten om datalagringsdirektivet (DLD) til å bli «begynnelsen på slutten av det liberale demokratiet». Angivelig fordi jeg ikke ser forskjellen på det offentlige og private rom.

DLD-DEBATTEN preges ikke av mangel på store ord, noe Dokk Holms kommentar illustrerer. Redeligheten er det litt verre med. Han kunne med fordel ha nevnt bakgrunnen for min eksempelbruk i november, nemlig gjentatte påstander om at en implementering av DLD betyr rettsstatens slutt.

Dette fordi man angivelig opphever prinsippet om uskyld til det motsatte er bevist. Jeg pekte på at en pålagt og noe forlenget registrering av trafikkdata slik sett ikke er vesensforskjellig fra en rekke lovlige aktiviteter og tiltak der uskyldige blir overvåket i tilfelle noen skulle gjøre noe galt. Samtidig som det virker preventivt.

Politi på gata er ett eksempel. Fotobokser langs veiene et annet. De færreste mener at Norge av den grunn ikke lenger er en rettsstat.

Skillet mellom det offentlige og private rom er en annen debatt. Romavlytting er vel det alvorligste eksemplet på storsamfunnets invadering av privatsfæren.

JEG MINNER OM
at det var Arbeiderpartiet som i 2005 fikk hindret den omfattende utvidelsen av adgang til slik avlytting som justisminister Odd Einar Dørum foreslo med eksplisitt støtte fra Venstres landsmøte.

I Dagbladet 9. februar omtaler Jan Omdahl to forskningsprosjekter i EU-regi som til sammenligning gjør DLD til «bare blåbær». Ut fra det jeg leser, har han åpenbart et poeng.

DLD-motstandere kaster seg allerede på og antyder at et ja til DLD baner veien for at disse prosjektene blir politiske realiteter. Jeg vil snu på det.

Når det ropes opp om Stasi-samfunn, rettsstatens død og slutten på det liberale demokratiet når vi diskuterer DLD, hvor blir kraften i argumentene av når vi virkelig trenger dem?


Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer