Anmeldelse: «Ulveskogen» av Nora Brech

Ulvebok får terningkast seks

- Jeg tviler på om Nora Brechs vri på Rødhette faller i smak hos våre mest ihuga ulvemotstandere, skriver anmelder Cathrine Krøger.

VAKKER: Nora Brech har gitt eventyret om Rødhette og ulven en helt ny vri. Brechs tredje billedbok viser hvor uhyggelig begavet hun er, ifølge anmelderen. Illustrasjon: Nora Brech
VAKKER: Nora Brech har gitt eventyret om Rødhette og ulven en helt ny vri. Brechs tredje billedbok viser hvor uhyggelig begavet hun er, ifølge anmelderen. Illustrasjon: Nora Brech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lille Hedda er på besøk hos den snille bestefaren sin. Han bor i et fint lite hus like ved en mørk skog. Da Hedda skal ut og hente ved, hører hun en lyd. Mellom trærne ser hun to lysende gule øyne. Hun blir livredd og løper inn til bestefar, men han tror henne ikke.

Neste dag ser hun spor i snøen. Hun skjønner at det er en ulv, og går ut i skogen for å finne den.

Dette er det creepy plottet i Nora Brechs versjon av Rødhette og ulven. Hun er ikke den første som har en vri på et av våre eldste og kanskje mest besynderlige eventyr.

Fortellingen har røtter helt tilbake til Alpene på 1600-tallet, og skal opprinnelig ha vært regnet som en brutal fortelling med erotiske motiv, som en advarsel til unge jenter om å holde seg unna farer. Ifølge eksperter skal det være det eventyret som har gjennomgått flest endringer gjennom tidene, der de ulike versjonene speiler tidsånden.

Det kan derfor ikke være tilfeldig at Brechs versjon handler om at det ikke er ulven som er en fare for oss mennesker, men ulven selv som er i fare.

For da Hedda tilslutt finner den ensomme ulven med de lysende øynene, viser det seg at den har en torn i poten. Nora hjelper ulven, og vil ta den med hjem. Ulven blir skremt av bestefaren, og da Hedda løper ut for å finne den igjen faller hun gjennom en råk i isen. Ikke overraskende iler ulven til og redder henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer