Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ulvefaren over

Ulveforliket er en dekkoperasjon for å roe ulvemotstanden. 

LOVEN VINNER: Dersom det er flere ulver enn bestandsmålet, men de likevel ikke utgjør noe skadepotensial mot beitedyr eller tamrein, vil det være et brudd på loven å skyte ulven. Og loven vinner.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LOVEN VINNER: Dersom det er flere ulver enn bestandsmålet, men de likevel ikke utgjør noe skadepotensial mot beitedyr eller tamrein, vil det være et brudd på loven å skyte ulven. Og loven vinner.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

«Grensen er NÅDD, grensen er NÅDD, grensen er NÅDD.»

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ledet an i det taktfaste ropet under ulvedemonstrasjonen i Oslo i går kveld. Ulveopposisjonen på Stortinget har gått usedvanlig hardt ut de siste månedene, i og utenfor regjeringspartiene. Stortingspresident Olemic Thommessen har også markert seg på oppsiktsvekkende vis - som medvirkende i ulvedemonstrasjon på plenen foran Stortinget. En av de argeste motstanderne, Gunnar Gundersen (H), la ut en video på Facebook fra demonstrasjonen i går kveld hvor han begeistret anslo publikumsoppmøtet til 10 000. På Facebook dro Slagsvold Vedum til med 5000. Huge crowd! som det heter i USA. Politiet uttalte til NTB at det var snakk om 2500 deltakere.

Store ord til tross, det er fint lite ulveopprørene har fått gjennom i forliket som ble presentert i dag tidlig etter at Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og KrF hadde brukt natta til å bli enige.

Dette er de to hovedpunktene:

1. Partiene forutsetter at det åpnes for lisensfelling av ulv utover det antallet som allerede er besluttet dersom informasjon om skadepotensial gjør det mulig innenfor gjeldende lovverk.

Dette har allerede klima- og miljøminister Vidar Helgesen varslet at de vil gjøre. Det er satt i gang radiomerking av ulv, nettopp for nøyere å kartlegge ulvens adferdsmønster nå som de er blitt flere enn før.

2. Forlikspartnerne mener at Naturmangfoldsloven er tolket for snevert, og vil at regjeringen nå skal se på tolkningen på nytt.

- Vi ønsker at uttaket skal økes, men det viktigste er at vi åpner for en ny tolkning av naturmangfoldsloven. Lovverket har nå vært alt for strengt, sier Jan Henrik Fredriksen i Frp til NRK.

Det er et slag i lufta. Det er ikke Stortinget som bestemmer hvordan lover skal tolkes, og det betyr i praksis null og niks at Stortinget «åpner for en ny tolkning».

For den som vil skjønne ulvesaken, kan det være en god idé å følge med på hvordan lokalpolitikerne uttaler seg. Det er først og fremst i ulvesonen at denne saken er en politisk belastning. Der har den til gjengjeld vært enorm. Høyre har stupt på målingene og mistet medlemmer, mens Senterpartiet har fosset fram.

I Hedmark Høyre forsøker man nå å spinne ulveforliket i positiv retning.

– Dette er et skritt i riktig retning og situasjonen ser litt bedre ut nå. Men jeg skulle ønske vi hadde vært her tidligere, sier fylkesleder i Hedmark Høyre, Lise Berger Svenkerud til NRK.

Hvorfor hun legger an denne håpefulle tonen er vanskelig å forstå, når hennes partifeller på Stortinget egentlig ikke har fått gjennom noe av betydning. Dersom ulveforliket skulle sørge for å få fart på ulvejakta, måtte de ha gått inn for å endre Naturmangfoldsloven.

Det har de ikke gjort, og det var nok klokt. Det ville jo være pussig om man skulle endre på Naturmangfoldsloven (som skal sikre mangfold i naturen) for å få anledning til å skyte en kritisk truet dyreart som ikke utgjør en reell trussel. Ulveopprørerne, hvor mye de enn gjør ut av seg, er dessuten ikke i flertall. Til og med i Hedmark svarer 77 prosent at de ønsker å ha ulv i Norge.

Det er vanskelig å tolke dette forliket som noe annet enn et forsøk på å roe gemyttene. Ulvestriden er ikke en sak som det går an å fikse opp i en gang for alle, det vet politikerne. Det er en uløselig konflikt, som politikerne må håndtere med jevne mellomrom. Det er talende at til og med lovverket og Stortingets vilje kommer i konflikt med hverandre. Allerede i vår advarte miljøminister Vidar Helgesen at Stortingets ulveforlik og bestandsmålet kunne komme i konflikt med Naturmangfoldsloven. Dersom det er flere ulver enn bestandsmålet, men de likevel ikke utgjør noe skadepotensial mot beitedyr eller tamrein, vil det være et brudd på loven å skyte ulven. Og loven vinner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling