DEBATT

Debatt: Rovdyr

Ulvejakt på kant med stortingsvedtak

Er kampen mot rovdyr virkelig i beitenæringens interesse, eller handler det mer om annen interessekamp?

STABILE FAMILIER: Når en flokk forsvinner øker det sjansen for enslige streifulv fra Sverige. Det er stort sett disse som tar beitedyr. Å skyte stabile ulvefamilier hjelper lite, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
STABILE FAMILIER: Når en flokk forsvinner øker det sjansen for enslige streifulv fra Sverige. Det er stort sett disse som tar beitedyr. Å skyte stabile ulvefamilier hjelper lite, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har for første gang tillatt ulvejakt i ulvesonen. Vedtaket er i strid med flere stortingsvedtak, som at ulven er fredet.

Når det påstås at regjeringen ved å ikke si ja til en større jakt i ulvesonen går mot Stortinget, baserer det seg på en selektiv oppfattelse av Stortingets vedtak. Et politisk vedtatt bestandsmål nuller ikke ut Norges lover.

Basert på stortingsvedtakene, foreslo Fylkesmannen opprinnelig at det ikke skulle åpnes for jakt i ulvesonen. Så vedtok likevel rovviltnemnda å utvide jakten, mot min stemme, selv om jeg er leder for Rovviltnemda for Oslo, Akershus og Østfold.

Stortinget har bestemt ved lov at ulv bare kan skytes for å avverge skade på avling, husdyr m.m. eller for å ivareta allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller offentlige interesser av vesentlig betydning. I tillegg må ikke jakten true bestandens overlevelse, og formålet kan ikke nås på annen tilfredsstillende måte.

Stabile ulveflokker jakter nesten bare på vilt. Når en flokk forsvinner øker det sjansen for enslige streifulv fra Sverige. Det er stort sett disse som tar beitedyr. Å skyte stabile ulvefamilier hjelper lite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer