LEDER

Rovdyrpolitikk

Ulvejakten kan avblåses

Ulven er en del av det norske naturmangfoldet, selv om den har fått status som monster.

<strong>KUTTER KVOTEN:</strong> Klima- og miljøminister Vidar Helgesen.
KUTTER KVOTEN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De 300 jegerne som har planlagt ulvejakt i Hedmark like over nyttår, kan låse ned utstyret sitt. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier nei til lisensfelling av 32 ulv fra fire flokker i fylket. Lisenskvoten kuttes fra 47 til de 15 ulvene det allerede er tillatelse til å felle, som gjelder enkeltulver utenfor ulvesonen. Naturvernere gleder seg over vedtaket. Sauebønder raser. Frontene er steile i norske rovdyrdebatter.

Det er Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet som har konkludert i saken. Fagvurderinger fra både Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet er blitt sendt til behandling i Lovavdelingen. Der er saken vurdert i henhold til naturmangfoldsloven og Bernkonvensjonen som krever at skadepotensialet må være av et visst omfang for at felling av ulv skal tillates. Det har ikke vært tilfelle. Kravet om at skade ikke kan avverges på annen måte enn ved felling, er heller ikke oppfylt, ifølge Lovavdelingen.

Vedtaket i rovviltnemndene om at i alt 47 av de «helnorske» ulvene skulle felles denne vinteren ville innebære at halvparten av den norske ulvebestanden skulle avlives gjennom lisensjakt. Bestanden er vurdert til 65–68 individer. I tillegg kommer 25 ulver som tidvis krysser grensa mellom Sverige og Norge. Vedtaket i rovviltnemndene ble påklaget, og gårsdagens konklusjon er klar. Av den reduserte kvoten på 15 ulv i hele landet som kan skytes under lisensjakten, er det bare fem i Hedmark. Der er det allerede felt tre individer. Bare to gjenstår til jakten på nyåret.

Nå ligger det an til ny strid om norsk ulvepolitikk. Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier at miljøministerens avgjørelse ikke kan aksepteres. Han vil jobbe for å få den omgjort fortest mulig. Venstres Ola Elvestuen kaller derimot avgjørelsen klok og riktig; en beslutning som viser at vi har et nasjonalt lovverk i naturmangfoldsloven som må følges, i tillegg til de internasjonale forpliktelsene i Bernkonvensjonen.

Ulven er en del av det norske naturmangfoldet, selv om den har fått status som monster blant mange politikere, jegere og sauebønder i deler av landet. Forskere har anslått at annenhver ulv dør på grunn av ulovlig jakt, og at omfanget av illegal ulvejakt har økt i Norge på 2000-tallet. Derfor er det gledelig at miljøvernministeren nå har stått opp for den lille norske ulvebestanden og stanset det som kunne ha blitt den mest omfattende jakten på ulv på lang tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer