ULVEHYL: Ikke noe annet rovdyr skaper flere og sterkere konflikter enn ulven. Men undersøkelser viser at den likevel har en sterk posisjon i det norske folk.
ULVEHYL: Ikke noe annet rovdyr skaper flere og sterkere konflikter enn ulven. Men undersøkelser viser at den likevel har en sterk posisjon i det norske folk. Vis mer

LEDER

Stor undersøkelse om vårt forhold forvaltning av ulv:

Ulven står sterkt
i det norske folk

Ulven skal være en del av norsk natur, men det er nødvendig å finne løsninger som også kommer ulvemotstanderne i møte. En slik linje er meget krevende, men også den eneste som kan redusere konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ifølge Rovdata er det registrert mellom 67 og 74 ulver i Norge. I forhold til antallet har disse en uvanlig politisk tyngde og konfliktpotensial. Ulvens eksistens i Norge bygger på et bredt politisk forlik, men nå krangler regjeringen og flere partier om hvordan det skal tolkes. I praksis om hvor mange ulver som skal skytes for å opprettholde det avtalte bestandsmålet. Debatten er bitter og hard, for ulv er en markant konfliktlinje i norsk politikk der naturvern står mot bruksrett og utkant står mot sentrum.

Nå foreligger en ny og omfattende undersøkelse av nordmenns holdning til ulv. 2200 personer har svart på en lang rekke spørsmål om nordmenns meninger om ulv og ulveforvaltning. Ett hovedfunn er at 57 prosent av de spurte liker eller liker godt at det finnes ulv i Norge, mot 24 prosent som misliker eller misliker det sterkt. Omtrent hver femte nordmann er nøytral.

Ifølge forsker Olve Krange er det mer vanlig å like enn mislike at det finnes ulv i Norge. Det gjelder både i byer og på landsbygda, i områder med og uten ulv. Samtidig er ulven mest populær i byene, også i områder i Oslo nær natur der ulven er etablert. Men dette er ikke hele bildet. Når problemstillingene blir mer konkrete og forpliktende, ser vi en todeling av folket. Når spørsmålene plasserer ulven i naturen nær folk, er det omtrent like store grupper som svarer «vil like» (37 prosent) som «vil mislike» (38 prosent).

Dette sier noe viktig om den såkalte NIMBY-effekten («not in my backyard). Forskerne konstaterer at slike holdninger er lite utbredt, selv om begeistringen for ulv daler noe når den kommer i nærheten av der man selv bor. Ellers er det verdt å merke seg at både stortingspolitikere og lokalpolitikere nyter svært liten tillit når det gjelder natur- og miljøspørsmål. Holdningene til rovdyrforskere viser sterk splittelse mellom tilhengere og motstandere av ulv. Blant dem som misliker at det er ulv i Norge er det bare 2.6 prosent som sier de har stor tillit til forskerne, mens tilliten er 83.5 blant ulvetilhengerne.

Undersøkelsen viser at ulven står sterkt i opinionen, og ikke bare i urbane strøk. Samtidig er det en markant minoritet som vil fjerne eller sterkt begrense ulv i norsk natur. Dette viser at ulven skal være en del av norsk natur, men at det er nødvendig å finne løsninger som også kommer ulvemotstanderne i møte. En slik linje er meget krevende, men også den eneste som kan redusere konflikten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer