FAKTA: Det finnes alltid fakta og tall – selvsagt også i rovdyrdebatten. Jeg vil gjerne at vi forholder oss til dem framover, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
FAKTA: Det finnes alltid fakta og tall – selvsagt også i rovdyrdebatten. Jeg vil gjerne at vi forholder oss til dem framover, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ulvestriden

Ulven tar færre sauer enn før

Det finnes alltid fakta og tall – selvsagt også i rovdyrdebatten. Jeg vil gjerne at vi forholder oss til dem framover.

Meninger

Siri Martinsen, leder i NOAH, reagerer på mitt innlegg om skyttergraver i rovdyrdebatten. Der drøfter jeg hvordan norsk rovdyrpolitikk har foregått de siste åra og at det kom reaksjoner fra begge sider etter regjeringens vedtak før jul, som NOAHs markering for ulv 12. januar.

Det Martinsen ikke nevner er at jeg i innlegget plasserer meg selv og Venstre på siden som vil øke rovdyrbestandene og bevare ulv i norsk natur. På naturens side.

Ferske tall fra miljødirektoratet viser at beitedyr tatt av rovdyr var rekordlave i 2018. Utviklingen har gått i riktig retning over flere år. Tiltakene mot sauetap og dialog med beitenæringen har fungert. Likevel står Slagsvold Vedum på NRK Debatten og sier at ulv er en trussel mot folk og dyr på bygda. Ulv har ikke vært en trussel for folk siden kongen vår var dansk, men Vedum gir seg ikke og vil utrydde ulven helt. Han påberoper seg at han snakker for «folk på bygda», uten å nevne at folk på bygda vil at det skal være ulv.

I innlegget mitt prøver jeg å etablere noen felles sannheter i rovdyrdebatten slik at vi kan komme videre. Det er fem ganger mer ulv i Norge enn før, og færre sauer blir tatt av ulv. Det er fakta. Dette er også noe som de større partiene på Stortinget må ta inn over seg, at målet må være færre sauetap til ulv, ikke skyte flest mulig ulv. Og det støtter folk flest.

Det må Høyre og Arbeiderpartiet etter hvert innse, som de to største partiene og dermed styrende i hvor høyt bestandsmålene av rovdyr skal være. Terje Aasland ba sågar landbruksminister Bård Hoksrud om å «stramme opp» Ola Elvestuen fordi Ap vil skyte mer ulv enn regjeringen. Med slike utspill kommer vi jo aldri videre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.