Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Ulvestriden

Ulven vinner

Store ord til tross, det er fint lite ulveopprørene har fått gjennom i forliket som ble presentert i går.

FORLIKT: Ulveforliket i Stortinget skal roe gemyttene
FORLIKT: Ulveforliket i Stortinget skal roe gemyttene Vis mer
Meninger

Ulveopposisjonen på Stortinget har gått usedvanlig hardt ut de siste månedene, i og utenfor regjeringspartiene. Stortingspresident Olemic Thommessen har også markert seg på oppsiktsvekkende vis, som medvirkende i ulvedemonstrasjon på plenen foran Stortinget. En av de argeste motstanderne, Gunnar Gundersen (H), la ut en video på Facebook fra ulvedemonstrasjonen mandag kveld hvor han begeistret anslo publikumsoppmøtet til 10 000. På Facebook dro Slagsvold Vedum til med 5000. Politiet uttalte til NTB at det var snakk om 2500 deltakere.

Store ord til tross, det er fint lite ulveopprørene har fått gjennom i forliket som ble presentert i går morges etter at Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og KrF hadde brukt natta til å bli enige.

Avtalen har to hovedpunkter.

1. Partiene forutsetter at det åpnes for lisensfelling av ulv utover det antallet som allerede er besluttet dersom informasjon om skadepotensial gjør det mulig innenfor gjeldende lovverk.

Dette har allerede klima- og miljøminister Vidar Helgesen varslet at de vil gjøre. Det er satt i gang radiomerking av ulv, nettopp for nøyere å kartlegge ulvens adferdsmønster nå som de er blitt flere enn før.

2. Forlikspartnerne mener at Naturmangfoldsloven er tolket for snevert, og vil at regjeringen nå skal se på tolkningen på nytt.

Det er et slag i lufta. Det er ikke Stortinget som bestemmer hvordan lover skal tolkes, og det betyr i praksis null og niks at Stortinget «åpner for en ny tolkning».

I Hedmark Høyre forsøker man nå å spinne ulveforliket i positiv retning. Fylkesleder i partiet, Lise Berger Svenkerud, sier til NRK at «dette er et skritt i riktig retning»

Hvorfor hun legger an denne håpefulle tonen er vanskelig å forstå, når hennes partifeller på Stortinget egentlig ikke har fått gjennom noe av betydning. Dersom ulveforliket skulle få fart på ulvejakta, måtte de ha gått inn for å endre Naturmangfoldsloven.

Det er vanskelig å tolke dette forliket som noe annet enn et forsøk på å roe gemyttene. Ulvestriden er ikke en sak som det går an å fikse opp i en gang for alle, det vet politikerne. Det er en uløselig konflikt, som politikerne må håndtere med jevne mellomrom. Det er talende at til og med lovverket og Stortingets vilje kommer i konflikt med hverandre. Allerede i vår advarte miljøminister Vidar Helgesen at Stortingets ulveforlik og bestandsmålet kunne komme i konflikt med Naturmangfoldsloven. Dersom det er flere ulver enn bestandsmålet, men de likevel ikke utgjør noe skadepotensial mot beitedyr eller tamrein, vil det være et brudd på loven å skyte ulven. Og loven vinner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling