Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ulv

Ulven…nok en gang

Her hjemme får man angst ved en tegning av ulv på en melkekartong … Er vi gale?

NASJONALSTOLTHET: Bilder av nasjonalstoltheten løven er en merkevare på alle slags produkter. Her er et eksemplar av arten fotografert i Afrika. Foto: Arnfinn Johansen / NTB Scanpix
NASJONALSTOLTHET: Bilder av nasjonalstoltheten løven er en merkevare på alle slags produkter. Her er et eksemplar av arten fotografert i Afrika. Foto: Arnfinn Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om rovdyr, og da særlig ulv, er et helt særnorsk fenomen. Vi har noen av de største, uberørte villmarkene i Europa og en liten befolkning. Men, vi mener det ikke er rom for flere en maks ca. 30 ulv i dette vidstrakte landet.

Vi innhenter sjelden kunnskap om hvordan andre land forholder seg til rovdyr. Vi er, som så ofte før «oss selv nok».

Løfter vi blikket litt kan vi se på lille Portugal, som med en forholdsvis stor befolkning er stolte over å ha en ulvepopulasjon på ca. 200. De forsøker også å øke gaupebestanden. Begge artene var så å si utryddet.

Mange afrikanske land har mye mer erfaring med rovdyr enn vi har. På landsbygda omgås bøndene med løver, leoparder og hyener hver dag. Barn går over slettene til skolen, kvinner henter vann i bekker og brønner, få ulykker skjer. Befolkningen kjenner rovdyra og deres vaner. Bilder av nasjonalstoltheten, løven, er en merkevare på alle slags produkter. De er stolte av dyret, selv om det er farlig. Her hjemme får man angst ved en tegning av ulv på en melkekartong … Er vi gale?

Jeg deltok nylig på en konferanse i Nairobi, Kenya Wildlife Trust, som bare fokuserte på rovdyr.

Deres visjon for konferansen var : «A Kenya where predator populations are a cornerstone of thriving ecosystems» (se www.kenyawildlifetrust.org). Deres konklusjon er at en sunn rovdyrbestand sikrer et sunt økosystem, idet syke og svake individer raskt blir luket ut.

I Norge er det vårt byråkrati som skal detaljregulere rovdyr og viltbestanden. En hel reinsdyrflokk utslettes på grunn av skrapesyke. I Kenya er gaseller, antiloper bøfler m.m. stort sett friske. Ingen epidemier får «feste» seg. Det sørger rovdyra for.

Har vi noe å lære, eller er det elgjakta som tåkelegger all rovdyrforvaltning i Norge?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!