DEBATT

Debatt: Ulv

Ulven…nok en gang

Her hjemme får man angst ved en tegning av ulv på en melkekartong … Er vi gale?

NASJONALSTOLTHET: Bilder av nasjonalstoltheten løven er en merkevare på alle slags produkter. Her er et eksemplar av arten fotografert i Afrika. Foto: Arnfinn Johansen / NTB Scanpix
NASJONALSTOLTHET: Bilder av nasjonalstoltheten løven er en merkevare på alle slags produkter. Her er et eksemplar av arten fotografert i Afrika. Foto: Arnfinn Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om rovdyr, og da særlig ulv, er et helt særnorsk fenomen. Vi har noen av de største, uberørte villmarkene i Europa og en liten befolkning. Men, vi mener det ikke er rom for flere en maks ca. 30 ulv i dette vidstrakte landet.

Vi innhenter sjelden kunnskap om hvordan andre land forholder seg til rovdyr. Vi er, som så ofte før «oss selv nok».

Løfter vi blikket litt kan vi se på lille Portugal, som med en forholdsvis stor befolkning er stolte over å ha en ulvepopulasjon på ca. 200. De forsøker også å øke gaupebestanden. Begge artene var så å si utryddet.

Mange afrikanske land har mye mer erfaring med rovdyr enn vi har. På landsbygda omgås bøndene med løver, leoparder og hyener hver dag. Barn går over slettene til skolen, kvinner henter vann i bekker og brønner, få ulykker skjer. Befolkningen kjenner rovdyra og deres vaner. Bilder av nasjonalstoltheten, løven, er en merkevare på alle slags produkter. De er stolte av dyret, selv om det er farlig. Her hjemme får man angst ved en tegning av ulv på en melkekartong … Er vi gale?

Jeg deltok nylig på en konferanse i Nairobi, Kenya Wildlife Trust, som bare fokuserte på rovdyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer