Ulviks poet får eget hus

Stor dag i Ulvik i Hardanger: I dag feirer bygda sin store dikter.

I VINDUET:  Poeten i Ulvik. I dag åpner et nytt Hagesenter i Ulvik i Hardanger. Foto: Odd E. Nerbø
I VINDUET: Poeten i Ulvik. I dag åpner et nytt Hagesenter i Ulvik i Hardanger. Foto: Odd E. NerbøVis mer
Kommentar

Olav H. Hauge-senteret blir åpnet med stor festivitas. I pakt med dikterens nøysomme rennomé er senteret bygd innenfor budsjett. Så greit har dette gått at direktør i Nynorsk kultursentrum Ottar Grepstad har kunnet fastslå at «lovnadene er innfridde og arbeidet som er lagt ned har vore innanfor vedtekne budsjett og tidsrammar». Med tanke på overskridelser i kommuner land og strand rundt kan Grepstad skryte av at «Hauge-senteret er den billegaste nasjonale kulturinstitusjonen som er opna på lang tid». Uansett: Ulvik har fått en ny turistattraksjon.

«Olav H. Hauges vakraste dikt» heter en bok som utgis i anledningen etableringen av Hauge-huset, med fager typografi i hvitt, svart og grønt, utstyrt med silkesnor og det hele. I et dikt som faktisk handler om hus, understrekes at Olav H. Hauge selv hadde nøkterne forestillinger om å bo. Et dikt kan være et hus:

Det er ikkje mykje med

desse versi, berre

nokre ord, røysa saman

på slump.

Eg synest

likevel

det er gildt

å laga dei, då

har eg som eit hus

ei liti stund.

Eg kjem i hug lauvhyttone

me bygde

då me var små:

krjupa inn i dei, sitja

og lyda etter regnet,

vita seg einsam i villmarki,

kjenne dropane på nasen

og i håret -

Eller snøhusi i joli,

krjupa inn og

stengja etter seg med ein sekk,

kveikja ljos, vera der

i kalde kveldar.

Ruth Lillegraven leder høytidelighetene. Etter flaggheising og blomsternedleggelser på grav og bauta, settes senteret i gang med posibåt og poesibil i sving på utsida, og en stor utstilling inne. Her er flere personlige Hauge-gjenstander. Gjevest er dikterens klippbok. På 1930-tallet limte han inn dikt han klippet ut fra aviser. Boka han brukte var opprinnelig en engelsk lærebok i epledyrking, skrevet av George Pyne. På forsida limte han over den opprinnelige tittelen med en lapp der det sto: «Avis-utklipp DIKT» og Hauges signatur, datert 1931. Han var altså 24 år gammel. Han debuterte i 1946 med «Glør i oska». Men dagbok skrev han helt fra han var 15 år gammel.

Åpningen av huset foretas dagen før den tre dagers Poesifestivalen i Ulvik. Dikteren skriver: «Eit ord/- ein stein/i ei kald elv./Ein stein til -/Eg lyt ha fleire steinar/skal eg koma yver

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.