Ulykkelig sammen

Ironien er klar, dette handler om alt annet enn lykkelig samliv. Men tristesse kan være vakkert. Og deprimerende.

Det åpner med et samleie. Hardt, kjapt og uten spor av varme eller erotikk. Det setter tonen for resten av Wong Kar-Wai prisbelønte film om to homofile hongkongkinesere som reiser til Argentina for å gi forholdet sitt en ny sjanse. Det går ikke særlig bra.

Wong Kar-Wai ble belønnet med prisen for beste regi i Cannes i fjor, og teknisk er «Happy Together» svært bra. Fotograferingen, som veksler mellom delikat svarthvitt og farger, er nydelig. Klipping og lyd er også av første klasse. Skuespillerne Leslie Cheung Kwong-Wing og Tony Leung Chiu-Wai gjør seg bra som de to ulykkelige elskende. De spiller sine roller som om de hele tiden befinner seg i en heftig, mekanisk tango; fram og tilbake i rykk og napp. Mye bevegelse og kroppskontakt, men overhode ingen blikkontakt.

Og regien? Elegantø- og iskald. Ja, til en slik grad at jeg rett og slett får problemer med å engasjere meg i skjebnene på lerretet. Invendingene betyr ikke «Happy Together» er dårlig. Den er bare så gudsjammerlig deprimerende, og det til tross for at regissør Kar-Wai henger på en slags happy end.