Umake kjærester

Realistisk Romeo og Julie- historie fra flerkulturelt miljø

FILM: Ken Loach, et av de sterkeste navnene innen den britiske sosialrealismen, overrasker nå med en varm kjærlighetsfilm. Men bakteppet er ikke fritt for samtidsproblemer. Her handler det om forhold mellom mann og kvinne med forskjellig etnisk og religiøs bakgrunn.

«Et besværlig kyss» er siste del av Loachs såkalte Glasgow-trilogi - filmer som tar for seg livet i den skotske hovedstaden. De to første var «Mitt navn er Joe» (1998) og «Sweet Sixteen» (2002).

Problemstillingen i den nye filmen har allerede skapt kontroverser i Glasgow. Arrangerte ekteskap i pakistanske eksilmiljøer er et sentralt tema idet filmens hovedperson Casim Khan (Atta Yaqub), som er DJ og annengenerasjons innvandrer, forelsker seg i lillesøsterens musikklærer, den irskfødte Roisin (Eva Birthisle).

Ingen av dem er praktiserende religiøse, men når forholdet begynner å bli alvor, kommer kulturkollisjonene. Familien hans har avtalt ekteskap med hans pakistanske kusine og frykter tap av både ære og status dersom Casim bryter ut og gifter seg med en katolsk kvinne. Roisin risikerer å miste jobben på den katolske skolen fordi hun lever sammen med en muslim.

Det er med andre ord et brennende aktuelt tema Ken Loach og manusforfatter Paul Laverty tar for seg, uten noensinne å bli programmatiske. Til det er filmen rett og slett for romantisk. Kjemien mellom kjæresteparet overskrider alle religiøse grenser.