Umake par

Sjalusi og humor i fransk-amerikansk kulturkrasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Jack (Adam Goldberg) fra New York befinner seg på en annen planet – i Paris. Han og kjæresten (Delpy) har vært i Venezia for å friske opp forholdet, men det ble en blandet fornøyelse, for ikke å si fordøyelse, siden begge ble matforgiftet. Nå håper de at det skal gå bedre i Paris, der de skal tilbringe to dager før hjemreisen.

«2 dager i Paris» er Julie Delpys «baby». Hun regidebuterte i 2002 med «Looking for Jimmy» i 2002 og denne gangen har hun skrevet manus alene og i tillegg komponert musikken og klippet det hele sammen til en håndholdt, munter og språklig rå komedie om kulturforskjeller.

Marion introduserer Jack, som ikke kan fransk, til sin mor og far som ikke snakker engelsk og mye utsøkt situasjonskomikk oppstår. Dessuten dukker flere av Marions eks-kjærester opp og oppfører seg på måter som Jack ikke er komfortabel med.

Morsomhetene kommer like tett som i en Woody Allen-film, særlig ut av munnen på Jack, som, med fare for å fornærme lauget, er litt vel kjapp i replikken til å være interiørarkitekt. Det virker iblant som om han henvender seg til oss i kinosalen, og ikke Marion.

Delpy har et godt lag med hverdagens komikk, særlig når to til dels ulike kulturer møtes, men plutselig kan en av karakterene, som regel Marion, si noe «viktig» eller pretensiøst som faller helt igjennom, eller hun skravler i vei et par replikker for lenge, slik Woody Allen & co. gjør når de skal imponere oss med sin evne til å improvisere. Filmen hadde blitt enda morsommere med mindre skravling – mer Jarmusch, mindre Woody.

Jack blir etter hvert utsatt for en rekke potensielt sjalusiframkallende situasjoner. Marion gir inntrykk av å være flørtete og ha ei fortid full av løse tråder som hun når som helst kan begynne å nøste på.

«2 dager i Paris» skildrer lite sex, men skygger ikke unna sexprat og kommentarene er ofte friske. Men det er en kunst å unngå en klisjéfylt lek med klisjeene og jeg er noe usikker på hvor vanlig det er at franske menn på fest begynner å snakke om fittefrisyrer med menn de ikke kjenner.

Umake par

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer