DØD: Den verdenskjente forfatteren Umberto Eco er død. Det bekrefter familien ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: Leonardo Cendamo/Polaris/NTB Scanpix
DØD: Den verdenskjente forfatteren Umberto Eco er død. Det bekrefter familien ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: Leonardo Cendamo/Polaris/NTB ScanpixVis mer

Umberto Eco (84) er død: - Jeg er filosof. Jeg skriver romaner bare i helgene

Familien bekrefter.

(Dagbladet): Den verdenskjente forfatteren Umberto Eco er død. Det bekrefter familien ifølge nyhetsbyrået AFP og den britiske rikskringkasteren BBC. Eco har i lengre tid vært kreftsyk.

I tillegg til å ha skrevet kjente romaner som «Rosenes navn» og «Foucalts pendel», har italieneren også utmerket seg som filosof og semiotiker.

Den førstnevnte boka, som kom ut i 1980, var også hans gjennombrudd og omhandler en munk som undersøker en rekke mord knyttet til et klosterbibliotek.

- Jeg er filosof 84-åringen var også en aktiv samfunnsdebattant. Han har også undervist ved Harvard og var professor i semiotikk ved universitetet i Bologna. Han har selv sagt at forfatterskapet hans nærmest var for en hobby å regne.

- Jeg er filosof. Jeg skriver romaner bare i helgene.

Eco ble født i 1932 i byen Alessandria i Italia i en streng katolsk familie, men under studietiden vendte han ryggen til den katolske kirke.

Journalist Etter studiene jobbet han som kulturredaktør i TV- og radiostasjonen RAI, samtidig som han underviste på universitetet i Torino.

I denne perioden møtte han også den tyske kunstlæreren Renate Ramge som siden skulle bli hans kone. De to giftet seg i 1962.

Eco og Gramge har en sønn og en datter.