Filmanmeldelse: «Top Gun: Maverick»

Umiddelbar gåsehud

«Top Gun: Maverick» funker på alle de riktige måtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Vi har mye å takke Tom Cruise for. Da tenker jeg ikke bare på alle de gangene han har reddet verden på film ved uselvisk å ofre både liv, lemmer og helse som bare et gigantisk ego med messiaskompleks kan.

Nei, på et eller annet tidspunkt ble Tom Cruise en frelserfigur bak kamera også. Det siste tiåret har han brukt sin betydelige stjernepondus til ikke bare å få gjennom filmprosjekter som fort kunne druknet i vår tids hyperkommersielle, nostalgifråtsende, styreromsdrevne og til dels infantiliserte æra av minste-felles-multiplum-blockbuster-filmer. Men også til å kvalitetssikre dem i alle ledd.

Det krever helt klart sin stormannsgalskap å gå i gang med prosjekter som Cruise gjør. Men for å omskrive det en av admiralene sier til ham i den første «Top Gun»-filmen: «Egoet hans skriver ut sjekker som talentet, viljen og smaken hans har dekning for.»

Testosteron

Ikke at «Top Gun: Maverick» – oppfølgeren til jagerflyfilmen som gjorde at Cruise brøt superstjernelydmuren i 1986 – ikke er kommersiell, folkelig, proppfull av pubertalt testosteron og godt dynket i et etterbarberingsvann av nostalgi. Men den er det på alle de riktige måtene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer