Umistelig barndom

De to litterært sett vinnerverdige svenske kandidatene til Nordisk Råds litteraturpris, romanforfatteren Kjell Johansson og lyrikeren Lennart Sjögren, er begge to drevne, erfarne forfattere. I sine bøker av i år oppsøker begge sin barndom og utfordrer virkeligheten ved å berette om det unevnelige, tragiske og uforglemmelige.

Kjell Johansson skriver om sin oppvekst, Lennart Sjögren om tre menn i hans hjemtrakter som gikk gjennom vårisen da de var på fuglejakt.

Begge forfatterne bryter sjangergrensene og presser språkets muligheter til det ytterste. Lennart Sjögren skriver et knippe dikt som samler seg til en suite og en historie om de tre druknedes reise ned under isen, ned i vannet, bort fra livet og hverdagen. Ofte i vekselsang med dem som står igjen på stranden. Det blir en sjokkerende og vakker reise i dødsriket, sett gjennom de dødes øyne, mytifisert og eggende, og bristende av ubotelig sorg.

Strandet

Kjell Johanssons søkelys mot barndommen kretser om arbeiderbydelen Midtsommerkransen der han vokste opp - med skarpt fokus på sin egen familie, de sosialt utstøtte - mørke i huden, øynene og sjelen, med en strandet, fabulerende, fantasirik og nevenyttig sjømannsfar som alle elsker. Han banker moren i fylla og tyranniserer barna, samtidig som han forkjæler dem. Dermed forsterker han alles følelse av å være strandet, havarert og mislykket i verden. Det er en tragisk, vemodig og samfunnssatirisk roman, usentimental og poetisk-episodisk i formen, med frampek og tilbakeblikk - og suverene overblikk fra en dreven og ledig forfatterpenn.

Forbannelse

I tillegg er romanen en lovsang til lesningens fortryllelse. Om Harry Martinsson eller Moa Martinsson var den største dikteren gis intet svar på. Men spørsmålet diskuteres intenst av familiens lesehester, moren og mormoren som begge inspirerte hovedpersonen til å la seg fange i fiksjonens fruktbare labyrinter.

Det hjalp verken han eller søsteren Eva ut av den forbannelsen som farens uhelbredelige underlegenhetsfølelse senket over familien. Både moren og søstrene lider en sjelelig død. Og både hovedpersonene i «Huset vid Flon» og i Lennart Sjögrens diktsuite lengter etter det livet som de er avskåret fra å leve, og som egentlig er alt.

Begge disse bøkene handler om å synke i sorgens vann. Sorg over en vakker, frodig og tyranniserende far - sorg over de nære som forsvinner i råken. Hva er mer uutsigelig? De svenske kandidatene har begge skrevet vesentlige bøker, der en dristig form bærer fram en nær og gjenkjennelig menneskelighet.

BOK
Lennart Sjögren:
«Fågeljägarna»

Bonnier

45 s. Kr 158
Kjell Johansson:
«Huset vid Flon»
Norstedts
342 s. Kr 268