LEDER

Umoden piratjakt

Fildeling er ulovlig, men jakten på piratene foregår ennå i ukjent farvann.

STORT OMFANG: Ulovlig nedlastning foregår fortsatt i stort omfang i Norge. Foto: NTB SCANPIX
STORT OMFANG: Ulovlig nedlastning foregår fortsatt i stort omfang i Norge. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Ulovlig fildeling er fortsatt svært utbredt i Norge. Nordmenn er storforbrukere av strømmetjenster, men til tross for at disse er blitt bedre og mer brukervennlige de siste årene slutter vi altså ikke med ulovlig nedlastning.

Det viser tall som Dagbladet har samlet inn i forbindelse med et større journalistisk prosjekt. Gjennom 39 dager i mars og april sanket våre reportere inn IP-adresser i de sju mest aktive fildelingsnettverkene, for å kartlegge omfanget. I denne perioden registrere vi over 100 000 IP-adresser, de aller fleste av dem trolig knyttet til privatpersoner.

De gjennomfører trolig et av Norges vanligste, og minst risikofylte lovbrudd.

En IP-adresse er ikke det samme som en privatperson, det er adressen til internettforbindelsen - sammenliknbart med et telefonnumer. For å forfølge sakene, må man derfor ha navn og adresse på den som IP-adressene er registrert på. En ny lov fra 2013 har åpnet for at rettighetshaverne kan kreve dette utlevert fra nettselskapene som Telenor og Get, dersom omfanget er stort og bruddet på opphavretten tydelig.

Det er forståelig at denne typen tillatelser blir gitt fra domstolene, men det er også problematiske sider ved dette. Utleveringen innebærer et massivt innsyn i persondata, overlatt til rettighetshavere, deres advokater og hjelpere. I tillegg er privatpersonene som er omfattet av dette, som regel mange tusen i hver enkelt sak, uvitende om prosessen helt fram til dommen er falt. De mister altså mulighet til alminnelig partshjelp i rettsprosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer