KOMMENTARER

Xinjiang

Umoralsk å tie om Kinas overgrep mot muslimsk minoritet

Norske politikere på besøk i Beijing har ikke lagt noen plan for å ta opp overgrepene i Xinjiang. Internasjonale Kina-eksperter mener verden må protestere.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Anført av komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) skal Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøke Beijing 3. til 6. september. Besøket skjer omtrent samtidig med en høring og en rapport fra FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering (UNCERD) som framlegger sjokkrapporter om at de kinesiske myndighetene har internert en million uigurer i Xinjiang-regionen vest i Kina. Uigurene er den tyrkiskspråklige muslimske minoriteten i Kina.

At uigurene i de seinere år er blitt systematisk trakassert av sentralmyndighetene og han-majoriteten er ikke noe nytt. På 1990-tallet startet separatistiske og militante uigurer Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM), og har i ettertid gjennomført spredte terroraksjoner. Det toppet seg med et voldelig opprør i regionhovedstaden Ürümqi i 2009. I ettertid har myndighetene systematisk bekjempet de såkalte «tre onde kreftene» separatisme, ekstremisme og terrorisme.

Men FN-komiteen har nå dokumentert overgrep og undertrykkelse av et hittil ukjent omfang. Det er en selvfølge at norske stortingspolitikere har fått med seg dette i sine briefinger før Kina-besøket, og desto mer pinlig dersom de tier om saken i møte med sitt kinesiske vertskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.