Umoralske og uverdige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALI-SAKEN: Behandlingen av Ali Farah i Sofienbergparken har ført til en viktig debatt om hvorvidt det finnes rasisme blant offentlig ansatte i Norge. Antakelig finnes det rasistiske holdninger blant ansatte både i offentlig og privat sektor. Jeg tror likevel at ambulansepersonellets manglende vilje til å gi Ali den hjelpen han trengte, like gjerne kan skyldes at han – som følge av skaden – hadde urinert på seg selv, og at ambulansepersonellet derfor antok at de hadde med en rusmisbruker å gjøre. Etter å ha jobbet i mange år med diverse gatenære tiltak for rusmisbrukere i Oslo, er min erfaring at ansatte i norsk helsevesen i stor grad diskriminerer mennesker som er rusmisbrukere.

Denne diskrimineringen skjer både eksplisitt – ved at fastleger, og privatpraktiserende psykiatere og psykologer nekter å ta i mot nye pasienter som sliter med rusproblematikk, eller ved at overdosepasienter ikke får samme psykososiale oppfølging i helsevesenet som andre (antatt) selvmordsnære pasienter – og den skjer mer i det skjulte; i den enkelte misbrukers møte med ansatte i helsevesenet. Jeg blir fortsatt positivt overrasket når klienter jeg kjenner blir møtt med respekt og empati i helsevesenet.

Det jeg undrer meg over er at episoden med Ali blir møtt med så stor interesse, mens ingen – verken media, politikere, ledere for landets helseforetak, legeforeningen eller sykepleierforbundet – er engasjert i den åpenbare diskrimineringen rusmisbrukere blir utsatt for. Skyldes det et menneskesyn som ekskluderer rusmisbrukere fordi vi ser på dem som annerledes, med dårligere moral, uverdig trengende, mer skitne? Jeg tror det. Diskriminering som skyldes hudfarge skal bekjempes, men diskriminering av rusmisbrukere er greit – de er uansett en gruppe som sjeldent klager over måten de blir behandlet på.

Jeg håper at Alis historie gir oss en anledning til en mer dyptgående granskning av hva slags menneskesyn som råder i det norske helsevesenet. Et menneskesyn som åpenbart tillater en omfattende diskriminering av en svært sårbar gruppe i samfunnet. Jeg er bekymret med tanke på at jeg tror Ali ville fått bli med ambulansen om han ikke hadde vært så uheldig å tisse på seg etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken. En blodig mann ville de tatt med seg, en uttisset rusmisbruker risikerer å bli liggende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer