Umoralske og uverdige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALI-SAKEN: Behandlingen av Ali Farah i Sofienbergparken har ført til en viktig debatt om hvorvidt det finnes rasisme blant offentlig ansatte i Norge. Antakelig finnes det rasistiske holdninger blant ansatte både i offentlig og privat sektor. Jeg tror likevel at ambulansepersonellets manglende vilje til å gi Ali den hjelpen han trengte, like gjerne kan skyldes at han – som følge av skaden – hadde urinert på seg selv, og at ambulansepersonellet derfor antok at de hadde med en rusmisbruker å gjøre. Etter å ha jobbet i mange år med diverse gatenære tiltak for rusmisbrukere i Oslo, er min erfaring at ansatte i norsk helsevesen i stor grad diskriminerer mennesker som er rusmisbrukere.

Denne diskrimineringen skjer både eksplisitt – ved at fastleger, og privatpraktiserende psykiatere og psykologer nekter å ta i mot nye pasienter som sliter med rusproblematikk, eller ved at overdosepasienter ikke får samme psykososiale oppfølging i helsevesenet som andre (antatt) selvmordsnære pasienter – og den skjer mer i det skjulte; i den enkelte misbrukers møte med ansatte i helsevesenet. Jeg blir fortsatt positivt overrasket når klienter jeg kjenner blir møtt med respekt og empati i helsevesenet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer