Andrew Tate utestengt fra sosiale medier:

- Umulig å bli kvitt

«Kongen av giftige menn», Andrew Tate, er utestengt fra alle de store sosiale medie-plattformene. Det er ikke nok for å stoppe ham, mener eksperter. Nå har han flyttet seg til en ny, mer lovløs plattform.

UTESTENGT: Andrew Tate får ikke lenger publisere innhold på Facebook og Instagram. Til tross for det fortsetter innholdet hans å spre seg i stor fart på sosiale medier. Foto: Skjermdump Instagram
UTESTENGT: Andrew Tate får ikke lenger publisere innhold på Facebook og Instagram. Til tross for det fortsetter innholdet hans å spre seg i stor fart på sosiale medier. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner er mannens eiendom, kvinnelige overgrepsofre må ta en del av skylden dersom de blir voldtatt og hjerteinfarkt kan kureres med en drink, en røyk og en kopp kaffe.

Er du ung, og i tillegg av det mannlige kjønn, er det særdeles godt gjort om du har klart å overse den tidligere proff-kickbokserens utspill.

Amerikansk-britiske Emory Andrew Tate (35) har den senere tida blitt en svært omdiskutert influenser.

I løpet av kort tid har 35-åringen nå blitt utestengt fra Facebook, Instagram, TikTok og YouTube for å ha brutt med selskapenes retningslinjer mot hatefulle ytringer.

Tilbake på ny plattorm

Selv hevder Tate, i et intervju med Fox Nations' «Tucker Carlson Today», at det han sier tas ut av kontekst, og han mener han ble utestengt fordi de følte seg truet av ham.

- De utestengte meg fordi store deler av befolkningen gikk med på mine veldig tradisjonelle maskuline verdier. Jeg har et veldig tradisjonelt maskulint liv. Jeg har raske biler, et stort hus, mye penger og en vakker kjæreste, og de syntes dette var veldig, veldig truende, sa Tate i intervjuet.

Han ble bannlyst fra Twitter allerede i 2017 - likevel lever Tate videre.

For to dager siden dukket han plutselig opp igjen i en ny TikTok-video via konto-navnet @barukic. Tate står på en luksusyacht i Kroatia, og snakker til flere fremmøtte. Her informerer om at han nå flytter virksomheten sin til appen Rumble, og oppfordrer alle til å laste den ned.

- Fuck Instagram!, roper han til de fremmøtte.

- Rumble er en «YouTube-klone», hvor alle som har blitt kastet ut fra YouTube figurerer. Plattformen påstår å være seriøs, men den er langt mer lovløs. Alt det vi ikke ønsker å ha på sosiale medier finnes der, forklarer Ståle Lindblad.

- Minner om Alex Jones

Lindblad er rådgiver på feltene digitalisering og sosiale medier, og ble oppmerksom på Tate da han gradvis ble en større del av det norske nyhetsbildet i sommer.

Lindblad drar raskt paralleller til en annen kontroversiell personlighet.

- Andrew Tate er et fascinerende, men skremmende fenomen. Han minner litt om Alex Jones. Begge skaffer seg en følgerskare på å gå imot det som er akseptabelt, og de gjør det utelukkende for å tjene penger, sier Lindblad.

KÅT: Kjendisene deler sine ærlige meninger om det bannlyste internettfenomenet Andrew Tate. Video: Rød Løper. Vis mer

I likhet med Tate har Jones blitt kastet ut fra flere sosiale medie-plattformer og er nå aktiv på Rumble.

Viral-effekt

Jones er kjent for nettstedet, radiokanalen og TV-kanalen InfoWars, hvor han deler falske nyheter og konspirasjonsteorier med sine følgere. Han ble nylig dømt til å betale 45,2 millioner dollar i erstatning for å ha spredt løgner om skoleskytingen i Sandy Hook i 2012.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Tate, men har ikke lyktes.

- De sier ting som for mange er over streken, men som noen få tenker at det er noe i, eller synes er kult. Hvis bare noen få deler det med sine nærmeste, skaper det en viral-effekt. Det kan være snakk om å dele i affekt, men til slutt treffer det likevel de som er villige til å tro på det, sier Lindblad.

BIG BROTHER: Andrew Tate deltok i den britiske versjonen av Big Brother i 2016. Foto: James Shaw/REX/Shutterstock Editorial
BIG BROTHER: Andrew Tate deltok i den britiske versjonen av Big Brother i 2016. Foto: James Shaw/REX/Shutterstock Editorial Vis mer

Tate ble for alvor kjent for allmennheten da han deltok i Big Brother i 2016. Deltakelsen ble dog kortvarig. Etter seks dager ble han kastet ut av produksjonen fordi en video av at han slår en kvinne med et belte dukket opp på nett.

Siden har han jobbet iherdig for å holde seg i rampelyset og tjene penger.

- SKREMMENDE: Rådgiver Ståle Lindblad mener Andrew Tate er et fascinerende, men skremmende fenomen. Foto: Susanne Lindblad
- SKREMMENDE: Rådgiver Ståle Lindblad mener Andrew Tate er et fascinerende, men skremmende fenomen. Foto: Susanne Lindblad Vis mer

- Reellt farlig

Sosiolog Linn Stalsberg har fulgt Andrew Tates gjøren og laden en god stund, og var en av de første til å adressere ham i norsk sammenheng i sommer. Hun kalte ham «kongen av giftige menn».

- Han er en strateg. Først opprettet han nettsamfunnet «War Room», der man kan betale en betydelig sum for å bli VIP-medlem. I realiteten mobiliserer han medlemmene for at han skal gå viralt. Han har også sørget for å gjeste populære podcaster og YouTube-kanaler. Tate har skjønt at det er visninger og delinger som teller, forklarer hun.

Og dem får han nok av, takket være innpakningen.

- Tate er alt sosiale medier liker: Glamour, luksus, solbriller inne, bar overkropp, han er selvsikker og fremoverlent. Derfor når han gjennom på SoMe-skjermen. Og til slutt er det selve budskapet, som er oppsiktsvekkende, og appellerer helt reellt, sier Stalsberg.

Hun frykter at Tates innhold kan være en dør inn til noe langt verre.

TETT PÅ TATE: Sosiolog Linn Stalsberg har fulgt tett med på Andrew Tate den siste tiden. Hun frykter hans innhold kan dra unge inn i langt farligere miljøer. Foto: Privat
TETT PÅ TATE: Sosiolog Linn Stalsberg har fulgt tett med på Andrew Tate den siste tiden. Hun frykter hans innhold kan dra unge inn i langt farligere miljøer. Foto: Privat Vis mer

- Han ledsager sine følgere inn i mørkere miljøer. Det er slik algoritmene fungerer, de gir deg innhold med tilsvarende temaer, som sammenfaller med langt verre grupperinger og miljøer som truer demokratiet og troen på et demokratisk samfunn. Havner 12-13-åringer inn der, da blir det reellt farlig. Det ville jeg vært bekymret for, forklarer hun.

I 2021 grunnla Tate og broren i tillegg det de kaller «Hustler's University». Her har han rekruttert unge menn til å betale om lag 500 kroner i måneden for å få vite «hemmeligheten kun de rikeste vet» og oppnå «suksess».

Sprer Tate

For godt til å være sant? Tja. I realiteten tjener «studentene» penger på å rekruttere flere tilhengere ved å spre Tates innhold på nett. Flere har sammelignet virksomheten med et pyramidespill.

Det er imidlertid nok «studenter» til at det fortsatt går godt for 35-åringen. Han anslås å være god for rundt 350 millioner dollar i nettoformue per 2022, deriblant av nettstedet Bio Overview.

- Han har bygget seg et eget nettverk som har som oppgave å dele hans innhold. Dette tjener han millioner på hver måned. Det er nok at noen få lar seg fascinere, så tjener han tilstrekkelig til å spy ut driten sin, forklarer Ståle Lindblad.

I forrige uke meldte The Guardian at «Hustler's University» skulle legges ned, og at betalingsleverandøren Stripe har avsluttet samarbeidet. Men ifølge «universitetets» egen nettside, ser det ut til at de fortsetter rekrutteringen.

- Umulig å bli kvitt

Tate fortsetter altså sin seiersgang i sosiale medier - selv om han er utestengt. I skrivende stund har emneknaggen #andrewtate 15 milliarder visninger på TikTok. Og det florerer allerede av Tate-videoer på hans «nye» arena Rumble.

- Når noen er så store som han, så hjelper det ikke å stenge ham ute. Vi må heller lære ham å kjenne. Vi er nødt til å forholde oss til ham som fenomen og som menneske, sier Stalsberg.

- Han er umulig å bli kvitt. Vi kommer aldri til å kunne fjerne alt av hans innhold i sosiale medier, men vi kan redusere effekten ved å snakke om ham, stemmer Lindblad i.

Han henviser til en studie fra University of Cambridge, som viste at man ved bruk av saklig og objektiv framlagt faktainformasjon kan gjøre befolkningen mindre mottakelige for «fake news».

TAR AV: Til tross for at Andrew Tate har blitt kastet ut fra TikTok har videoer med hashtagen #AndrewTate over 15 milliarder visninger. Flere har også millioner av likes. Foto: Skjermdump
TAR AV: Til tross for at Andrew Tate har blitt kastet ut fra TikTok har videoer med hashtagen #AndrewTate over 15 milliarder visninger. Flere har også millioner av likes. Foto: Skjermdump Vis mer

Voksne må ta ansvar

Her mener både Lindblad og Stalsberg at voksne har et særskilt ansvar for å opplyse.

- Vi som voksne må våge og bli litt kjent med universet, og vi må snakke om ham på en ordentlige måte. Vi må stille spørsmål ved hvem han er. Hvordan har han tjent penger? Jo, han har blant annet lurt penger fra andre menn, og det er jo ikke ålreit. Er dette noe du vil?, sier Stalsberg.

Tidligere i år innrømmet han og broren Tristan eksklusivt til britiske Mirror at de over et tiår har lurt menn til å betale store summer ved hjelp av en webkamera-tjeneste. Kundene trodde de snakket med ekte personer, men i realiteten var det undertøysmodeller som fant opp en identitet og triste historier for å tjene grovt.

- Er det sånn du skal bli rik? Vi må fortsette å snakke om ham, og dra ham litt ned på bakken. Han er en mann som snart er 40, som snakker som en tenåring. Hva er det som er så flott med ham egentlig?, sier Stalsberg.

I dag skal Tate nå angivelig ha tilholdssted i Romania. Ifølge blant andre The Guardian har han forklart i en video at årsaken til at han flyttet fra Storbritannia var at det var lettere å slippe unna anklager om seksuelle overgrep der.

«Jeg er ikke en voldtektsmann, men jeg liker ideen om å kunne gjøre hva jeg vil. Jeg liker å være fri», skal han ha sagt.

Han ble etterforsket for flere forhold i Storbritannia, og er ifølge The Guardian fortsatt under etterforskning av rumensk politi for menneskehandel og voldtekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer