POENGSKVIS:  Her står ukrainske Mariya Yaremchuk på scenen under en av gjennomkjøringene i København. Både hun og de russiske tvillingene skal kjempe om en plass i Eurovision-finalen, og innbyggerne på Krim kan avgjøre det hele.   EPA/JOERG CARSTENSEN
POENGSKVIS: Her står ukrainske Mariya Yaremchuk på scenen under en av gjennomkjøringene i København. Både hun og de russiske tvillingene skal kjempe om en plass i Eurovision-finalen, og innbyggerne på Krim kan avgjøre det hele. EPA/JOERG CARSTENSENVis mer

- Umulig å ikke være politisk i Eurovision

I kveld står Russland og Ukraina på samme scene.

KØBENHAVN (Dagbladet): Mens situasjonen mellom Russland og Ukraina tilspisser seg, skal de to landene kjempe mot hverandre om en plass til lørdagens Eurovision-finale.

Den første semifinalen avholdes i B&W Hallerne i København tirsdag kveld. Nummer sju ut er de to 17 år gamle russiske tvillingsøstrene Tolmachevy, før Ukrainas Mariya Yaremchuk går på scenen som nummer ni.

- Vi kom hit for å synge, og det er det viktigste. Vi kom hit for å representere vårt land, sa de russiske tvillingjentene under en pressekonferanse tidligere denne uka da de ble spurt om den betente situasjonen.

Ukrainas musikalske håp har derimot gitt tydelig uttrykk for at det som skjer på hjemmefronten berører henne.

- Det påvirker meg virkelig, jeg vil bevise at Ukraina er en sterk nasjon, har hun sagt ifølge den svenske avisa Expressen.

- Spenningsmoment Ett av samtaletemaene de siste dagene er hvordan den politiske konflikten vil påvirke poenggivningen i kveldens semifinale, og om den vil hindre en av de to nasjonene å delta i lørdagens finale.

Sjef for infosiden Esckaz, Andy Mikheev, har uttalt at han tror Russland kan gå glipp av poeng, men at det ikke vil påvirke stemmene til Ukraina.

Presidenten i den Norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, mener konflikten gir en ekstra dimensjon til kveldens semifinale. Det er 16 bidrag som kjemper om finalebilletter, og det han er mest spent på, er hvordan det går med Russland og Ukraina.

- Det er uten tvil et spenningsmoment om Russland går til finalen eller ikke. Krim er blitt russisk, men stemmene fra halvøya tilfaller Ukraina. Det gir en ekstra dimensjon til det hele, sier Thomassen til Dagbladet.

I Eurovision-sammenheng er det ikke lov til å stemme på egen nasjon.

Ifølge Aftenposten har mulige tre millioner telefonstemmer vært i klem etter at Krim ble annektert av Russland. Før helga gikk EBU-sjefen ut og fortalte at det er telefonnummerne som avgjør.

- Som det er nå, har Krim-innbyggerne ukrainske telefonnumre og kan altså ikke stemme på Ukraina, men på et hvilket som helst annet land som er med i Eurovision Song Contest, sa Jon Ola Sand da.

Dermed kan altså befolkningen på Krim, som i størst grad er russere, påvirke poengstemmene til Russland fra Ukraina, og vippe tvillingsøstrene enten opp eller ned på poengskalaen.

- Upolitisk korrekt De to tvillingjentene synger «Telling all the world to show some love» i poplåten «Shine». Thomassen mener det er tydelig at Russland har brukt lang tid på å avgjøre om de skulle delta i årets sangkonkurranse, ettersom «Shine» var ett av de aller siste av årets bidrag som ble klare. Han mener Russland har prøvd å «finne noe så søtt og uskyldig som mulig».

- Eurovision skal være en upolitisk arena, men er det mulig?

- Dette skal ikke være en plass for politiske yttringer, men det er mennesker som står bak og er en del av dette, og jeg tror ikke det er mulig å ikke være upolitisk korrekt her. Det tror det er umulig å ikke være politisk. Det er slik verden er, og det er menneskelig å ha fordommer, sier Thomassen.

Dagbladets anmelder Anders Grønneberg har trillet terningkast fire for begge låtene. Thomassen mener personlig at Ukraina har en sterkere låt enn Russland, og der får han støtte av den norske MGP-dronninga Vivi Stenberg.

- Jeg tror uansett at Ukraina vil få en bedre plassering enn Russland. Låten fortjener flere poeng enn den russiske, sier musikkansarlig for MGP i Norge, Vivi Stenberg, som mener det er umulig å spekulere i om konflikten mellom de to landene vil påvirke kveldens poengutdeling.

 KJEMPER OM FINALEBILLETT:  De russiske tvillingsøstrnene The Tolmachchevy skal synge om en Eurovision-finalebillett i kveldens 1. semifinale i København. Foto:  AFP PHOTO / Scanpix Denmark /BAX LINDHARDT / DENMARK OUT
KJEMPER OM FINALEBILLETT: De russiske tvillingsøstrnene The Tolmachchevy skal synge om en Eurovision-finalebillett i kveldens 1. semifinale i København. Foto: AFP PHOTO / Scanpix Denmark /BAX LINDHARDT / DENMARK OUT Vis mer