Umulig å oppdrive Doris Lessing på norsk

Helt utsolgt.

(Dagbladet.no): I dag annonserte Svenska Akademin årets Nobelprisvinner i litteratur. Det ble den 87 år gamle britiske forfatteren Doris Lessing som stakk av med prisen. Akedemins leder Horace Engdahl begrunnet valget på følgende måte:

- Hun er den kvinnelige erfarings forteller, som med skepsis, hete og visjonær kraft gransker vår splittede sivilisasjon, sa Engdahl under offentliggjøringen.


Tradisjonelt merker en Nobelprisvinner en oppsving i boksalget etter pristildelingen, men i Norge er det nå utsolgt for Doris Lessing-titler på norsk.

Eva Stenlund Thorsen, daglig leder i Tronsmo bokhandel forteller at de ikke har noen norskspråklige Doris Lessing-bøker inne - fordi de alle er utsolgt fra forlaget.

- Det finnes ingenting på norsk å få. Mye av det har vært oversatt tidligere, men ingenting er tilgjengelig nå. Det er utsolgt fra forlagene, sier Thorsen, som legger til at det ofte kan være tilfellet med eldre titler.

Man kan hevde at Doris Lessing nådde sitt karrierehøydepunkt på syttitallet.

- Men jeg tror det er mange som har Doris Lessing i bokhylla allerede. Doris Lessing er en forfatter veldig mange har lest, sier Thorsen til Dagbladet.no.

Solveig Lindstad, seksjonsansvarlig i engelsk skjønnlitteratur ved Norli Bokhandel på Karl Johan i Oslo, bekrefter at det ikke er mulig å få tak i Doris Lessing på norsk.

Umulig å oppdrive Doris Lessing på norsk

- Vi er helt utsolgt for norske utgivelser, men på engelsk har vi seks titler inne, informere Lindstad.

Hun forteller at de satt opp en utstilling med Doris Lessing med en gang vinnernavnet ble offentliggjort, men at de ikke har følt pågangen på kroppen.

- Men normalt pleier de bøkene vi har inne å være borte i løpet av dagen, sier hun.

Pressekontakt Mai Gaardsted ved Gyldendal sier at forlaget planlegger å trykke opp et utvalg av Doris Lessings titler.

-Vi kommer til å trykke opp en god håndfull fra backlista, vi skal sette oss ned og finne ut hvilke vi skal trykke opp nå, sier hun. 

Gaardsted forteller at Gyldendal har gitt ut Doris Lessing-litteratur siden 1951, og har i underkant av tretti titler på lager.

- Hvilke bøker er det dere har planer om å trykke opp?

- Horace Engdahl anbefalte at man begynner på begynnelsen av Doris Lessings forfatterskap, og det er jeg enig i. Vi skal helt klart komme med en ny utgave av «Det synger i gresset» så fort som mulig, sier Gaardsted.