- Umulig å stanse TV 2-lisens

Du må punge ut. Ungdom dropper tv\'n.

(Dagbladet.no): Allerede i fjor ble det klart at TV 2 ønsker betaling fra seerne når det nye digitale bakkenettet erstatter dagens analoge nett om et par år.

Dagens Næringsliv skriver i dag at TV 2 ønsker 20 kroner i måneden fra sine seere, og de vil ha det så raskt som mulig. Kulturminister Trond Giske avviser ikke at «lisensen» kan bli innført.

Tanja Storsul, forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, tror ikke Giske kan stille noe krav om at kanalen skal forbli gratis.

- Jeg tror ikke departementet har mulighet til å stoppe det, om TV 2 ønsker å bli en betal-tv-kanal, sier hun til Dagbladet.no.

Råtten gulrot

Konsesjonsvilkårene for det analoge bakkenettet går ut i 2009, og da vil ikke kanalen lenger ha noen forpliktelser overfor myndighetene.

- For at TV 2 skal være villig til å betale for en konsesjon, må de fristes med en gulrot. I det analoge bakkenettet er dette privilegiet eneretten til å sende reklamefinansiert fjernsyn i hele landet. Når digital-tv blir innført, er det plass til langt flere kanaler - og denne gulroten vil dermed ikke bli like attraktiv.

Departementet må derfor friste med andre ordninger om de vil at TV 2 skal forbli gratis. Kanalen vil i utgangspunktet innføre lisensen før 2009, allerede når det digitale bakkenettet står klart, men Trond Giske sier til Dagens Næringsliv at dette spørsmålet ikke er avklart juridisk.

MAGISKE ØYEBLIKK: Det ble skrevet tv-historie da Kurt Nilsen vant «Idol» i 2003. I fremtiden kan slike øyeblikk bli forbeholdt dem som kan og vil betale. ARKIVFOTO: JEANETTE LANDFALD
MAGISKE ØYEBLIKK: Det ble skrevet tv-historie da Kurt Nilsen vant «Idol» i 2003. I fremtiden kan slike øyeblikk bli forbeholdt dem som kan og vil betale. ARKIVFOTO: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Storsul tror ikke at en ekstralisens er noe seerne i utgangspunktet vil være villige til å betale for.

- TV 2 er en kanal som vi er vant med å få gratis, og å miste den er ikke noe vi ønsker oss. Det kommmer nok til å bli mange som blir misfornøyde når det analoge bakkenettet slås av, hvis NRK er den eneste kanalen man får tilgang til.

Nettet truer ikke

Forskeren hevder likevel at det vil være store fordeler med et digitalt bakkenett, siden seerne vil få tilgang til mange flere kanaler til en pris som de fleste tross alt vil ha råd til.

Og:

- I flere andre land har de faktisk fått til gratis, reklamefinansierte kanaler, sier Storsul.

- Flere peker allerede på problemer med piratkopiert tv-materiale på nett. Er det ikke å skyte seg selv i foten å satse på lisens når så mange serier og filmer er fritt tilgjengelig på nett?

- Piratkopiering via internett er et marginalt problem for tv-industrien foreløpig. Jeg tror på flere pay-per-view-tjenester på nettet - som man til en viss grad ser allerede - der man har muligheten til å få enkeltfilmer eller andre ting som man kan laste ned direkte på nett mot betaling.

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2 sier at de har brukt mye tid internt på å diskutere saken.

- Men hvis vi skal fortsette å være en allmennkringkaster, må vi ha betaling - det finnes ikke noe alternativ, siden konkurransen blir betydelig skjerpet. Konsesjonen har egentlig gitt oss retten til å ta betalt siden vi kom på luften i 1992, men det har vært vanskelig å få gjennomført betalingen i praksis. Iinnføringen av det digitale bakkenettet gjør dette mulig, sier han til Dagbladet.no.

Unge svikter tv

En stor britisk undersøkelse viser at vi ser mindre på fjernsyn enn tidligere, skriver BBC.

Og det er de unge som svikter mest: Fra 2003 til 2005 falt mengden tv-titting med 2,9 prosent for aldersgruppen 16 til 24 år.

ITV1 falt mest, mens BBC-kanalene taper minst, og det er den økte konkurransen på underholdningsmarkedet som får skylden.

I september 2005 hadde over to tredjedeler av den britiske befolkningen tilgang til digital-tv.

Les mer:

• TV2 innfører lisens

• Flere nye kanaler - men du må betale