LEDER

Umusikalsk lederlønn

Gjentatte milde oppfordringer om å vise moderasjon ser ikke ut til å ha effekt.

OPERADIREKTØR:  Nils Are Karstad Lysø.
OPERADIREKTØR: Nils Are Karstad Lysø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Operadirektør Nils Are Karstad Lysø får godt betalt. Han tjener 1,88 millioner kroner i året, 430000 kroner mer enn sin forgjenger Tom Remlov.En slik økonomisk prioritering framstår umusikalsk sett i forhold den økonomiske virkeligheten som operaen og samfunnet ellers befinner seg i. Denne direktørlønna bevilges i ei tid da operaen er i økonomisk krise. Operaen sliter med stor gjeld og høye pensjonsforpliktelser. Virksomheten har gjennomført innstramminger via nedbemanninger og vurderer kutt i antall forestillinger neste år. Fra statsbudsjettet må operaen få ekstrabevilgninger.

Styrets lønnsfastsettelse skjærer i ørene i forhold til ønsket om at de ansatte skal stå samlet, sett opp mot myndighetenes oppfordring til moderasjon i lederlønninger og sammenliknet med situasjonen i det private næringsliv. Både forrige regjering og nåværende regjering var og er opptatt av dette. Kulturminister Thorhild Widvey velger å kommentere operasaken, og sier at det generelt er viktig å vise moderasjon.

For et par uker siden fremmet kommunalminister Jan Tore Sanner forslag til nye retningslinjer for statlige lederlønninger. Der er målet å opprettholde et nivå som gjør at man kan rekruttere og beholde gode ledere, men også at lønnsutviklingen skal være på linje med lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig. Det siste er ikke tilfelle i denne saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.