Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

MGP-finalen

Umusikalsk

Den europeiske MGP-festen begynner i Kiev idag. Den er også en lakkmustest for Ukrainas politiske modenhet. Det er en test som gir sure svar.

PYNTET TIL FEST: Kiev venter 20 000 MGP-gjester. Men fra Russland kommer knapt noen. Foto: AFP / NTBScanpix
PYNTET TIL FEST: Kiev venter 20 000 MGP-gjester. Men fra Russland kommer knapt noen. Foto: AFP / NTBScanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske hovedstaden er pyntet til fest. Kiev er vertskap for Europas største show når semifinalene i MGP går av av stabelen i kveld og torsdag, og selve finalen på lørdag. 20 000 gjester er ventet, og Kiev og Ukraina skal vise seg fram med smørsida opp. Ukrainsk gjestfrihet og vennlighet vil utvilsomt møte de tilreisende.

På Maidan-plassen - episenteret for de ukrainske revolusjonene både i 2004 og i 1014 - er det igjen reist telt. Denne gangen er det ikke revolusjonære som biter seg fast i teltene for å holde stand mot politiet. Teltene er satt opp for å skjenke borgere og tilreisende, og rundt Folkets hus på plassen er det for sakens anledning hengt opp et stort banner på ukrainsk og engelsk med beskjeden: «Frihet er vår religion».

Det er godt mulig. Men det var akkurat her et annet banner hang under revolusjonen i 2014. Det hadde ordlyden: «Leve Ukraina. Leve heltene». Uproblematisk, skulle man tro. Hadde det ikke vært for at ordene tilhørte Ukrainas mest splittende mann, fascisten Stepan Bandera.

Hans menn - «heltene» - massakrerte flere hundre tusen polakker, pluss noen tusen jøder og russere, under 2. verdenskrig. Banneret hang der til langt ut på høsten 2014, selv om huset var bombet sønder og sammen, så beskjeden på banneret var alvorlig ment. Kanskje mer alvorlig enn at: «Frihet er vår religion».

Det er det moderne Ukraina som skal snakke til Europa under MGP-finalen. Myndighetene vil at kammertonen for arrangementet skal være europeisk. Men den ukrainske stemmen som snakker til oss ble både umusikalsk og sur da Ukraina nektet den russiske finaledeltakeren Julia Samoilova innreise for å delta i finalen.

Det er overveiende sannsynlig at Russland - slik Ukraina sier - valgte henne som kandidat fordi hun som rullestolbruker ville vekke ekstra sympati, og det er overveiende sannsynlig at Russland regnet med at hun ville bli nektet innreise, fordi hun hadde opptrådt på det russisk-annekterte Krim i mai 2014. Som reaksjon på dette svarte Russland som kjent med å ikke sende årets finale på TV.

Mistanken om at det er slik ble ytterligere styrket da det ble kjent at Samoilova idag igjen skal opptre på Krim. Idag er det den russiske frigjøringsdagen fra Hitler-Tyskland, en dag for markering av russisk kraft-patriotisme. Imens ble MGP en fortsettelse av politikken, med andre midler. Altså «krig», slik det ofte forstås i journalistikken.

Men Ukraina kunne taklet dette på en annen måte. Man kunne for eksempel lært av den russiske presidenten Vladimir Putin, som svarte på USAs utvisning av rundt 30 russiske diplomater i desember i fjor, med å invitere de amerikanske diplomatenes barn i Moskva til en guidet tur iS Kreml. Med å snu det andre kinnet til, og et nedlatende smil, vant Putin sin siste holmgang med Barack Obama. Men god margin.

I går ble «krigen» mellom Ukraina og Russland ytterligere trappet opp da det ble kjent at to reportere fra Komsomolskaja Pravda - Russlands største avis - også er nektet innreise til Ukraina. Nesten ingen russiske journalister får lenger komme til Ukraina, fordi «Russland er i hybrid-krig mot oss», som en talskvinne fra ukrainsk UD, sier det.

Ukraina trosset de strenge advarslene fra Den internasjonale kringkastingsunionen EBU mot å dra MGP inn i krigen med Russland. Dermed har Ukraina tapt sin egen MGB-finale allerede før den startet. Dessverre for Ukraina..