«Uncle» Lionel er død

«Uncle» Lionel Batiste, kjent fra Moldejazz-paradene og tv-serien «Treme» døde i går, 81 år gammel

ELEGANT:  «Uncle» Lionel Batiste, Moldejazz? alltid elegante paradegeneral siden 2000, er død og vil bli sterkt savnet av mange når jazzfestivalen braker løs kommende mandag. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
ELEGANT: «Uncle» Lionel Batiste, Moldejazz? alltid elegante paradegeneral siden 2000, er død og vil bli sterkt savnet av mange når jazzfestivalen braker løs kommende mandag. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

«Uncle» Lionel, sanger, stortrommeslager og assisterende leder for Treme Brass Band i New Orleans, døde fredfullt på et sykehus i hjembyen søndag med sine nærmeste rundt seg. Dødsårsaken oppgis å være langt framskreden prostatakreft.

Sykdommen ble konstatert etter at den populære og høyt respekterte veteranen hadde kollapset under en parade ved The Jazz & Heritage Festival i begynnelsen av mai.

Autentisk
Muntre og alltid elegante «Uncle» Lionel fikk med åra mange venner i Norge, etter at Ytre Suløens Jassensemble, som han har sunget med mange ganger, og Moldejazz introduserte ham som «Grand Marshal» for de daglige gateparadene i 2000.

Siden da har han på autentisk New Orelans-vis struttet, spankulert, marsjert og danset i front av de daglige paradene ved hver festival, og ikke minst kastet han sørgemarsjverdighet over sørgeopptoget lørdag 23. juli i fjor.

Det skulle bli hans aller siste opptreden i Molde, noe han selv skal ha beklaget så seint som for et par uker siden da det ble klart at livet var på hell.

Treme
I hjembyen var «Uncle» Lionel en ikonisk figur, både som paradeleder, sanger og stortrommeslager i Treme Brass Band. Han er flere ganger synlig til stede i tv-serien «Treme», og han var i sin tid innom The Dirty Dozen Brass Band, som han spilte med i Molde i 1987 og 1989.

I etterkant av Katrina var han i en periode meldt savnet, men kom til rette etter å svømt i sikkerhet med stortromma som flytehjelp.

I Molde opplyser festivalsjef Jan Ole Otnæs at festivalen i det lengste håpet å kunne ønske sin paradegeneral velkommen også i år, etter at det innløp optimistiske meldinger om tilstanden hans for forholdsvis kort tid siden.

Nå blir det isteden en minnemarkering i løpet av festivalen, som begynner kommende mandag.

KJENT STIL:  «Uncle» Lionel under åpningen av fjorårets Moldejazz. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
KJENT STIL: «Uncle» Lionel under åpningen av fjorårets Moldejazz. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer