Under Bergen

De satser på hip hop i Bergen, eller Spetakkel om du vil.

Samtidig som Sondre Lerche, Kings of Convenience, Kaizers Orchestra og Röyksopp skriver musikkhistorie fra Vestlandets hovedstad, tviholder Gunnar Greve Pettersen (19), Trond Johannessen (23), Petter André Zweidorff (22) og Even Eriksen Ytrearne (18) i Spetakkel på drømmen om å rappe seg til stjernestatus på den norske hiphophimmelen.

Hittil har iherdig jobbing resultert i en gjesteopptreden i basketprogrammet «BB2» på TV2, pågående innspilling av en EP og konsert på rockeklubben Garage.

- For to år siden gikk vi over til morsmålrapping. Det er viktig å ikke bli en blåkopi av resten av hiphopmiljøet. Vi har funnet vår sound, forteller Gunnar.

- Hva består den i?

- Å avvæpne hip hop. Vi trenger ikke være dem som kjører rundt i feite biler og dreper, liksom, illustrerer Petter med et flir.

- Vi er kjuagutter. Og vi prøver ikke å late som noe annet.

Jakten på ny lyd har ført guttene inn på uvanlige musikalske spor. De kombinerer ofte klassisk musikk med alt fra rock til tyrkisk magedans. Men den fremste inspirasjonskilden er norsk.

- Tommy Tee har brakt hip hop opp til et nytt nivå i Norge. Jeg blir inspirert som faen av beaten hans, er Evens attest.

Spetakkel misliker hiphopere som nedvurderer andre band for å hevde seg selv. Det skjer oftere enn sunt er, konstaterer guttene.

- Det sunne konkurranseelementet er stimulerende, mens drittslenging bare skader. Det blir alltid avslørt hvem som har noe å fare med, konkluderer Trond.

- Så lenge vi liker det, driver vi med hip hop, mener Petter.

- Og hvis ikke, fuck it, flirer Even.

Spetakkel slipper EPen «Her e Spetakkel» i disse dager.

ORDSPILLERE: - Det beste med hip hop er muligheten til å si akkurat det man vil, mener Spetakkel. Trond Johannessen (t.v.), Gunnar Greve Pettersen, Petter Zweidorff og Even Eriksen Ytrearne (med lue) rapper på bergensk og sampler alt fra Kari Bremnes til instruksjonscd-er for tyrkisk magedans.