Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Under bretten

Kommentarfeltene tilbake i varmen.

Moderator Oda Rygh . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Moderator Oda Rygh . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Meninger

I webdesign snakker man om «under bretten»: Det man må scrolle for å lese. Over bretten er det man vil vise frem. Under er det mindre viktige. Det er ikke mye som er mer under bretten enn kommentarfeltet. Kommentarfeltet er så langt under bretten at selv journalister lar være å lese det.

I det hele tatt er kommentarfeltet litt som en bytting satt ut i skogen. Ut av syne. Selv modereringen var satt ut av huset her i Dagbladet, og er det i flere andre av de største avisene. Ut av landet faktisk. Moderatorene våre var basert i Sverige.

I samfunnsdebatten omtales kommentarfeltene ofte som et problem. Det er blodig urettferdig mot folkene som liker å debattere hos oss at de ses på samlet som noe negativt. Det er nemlig en hel haug med folk. Og de liker virkelig å debattere. Noen av skribentene har over 5000 kommentarer.

Selv om det er en eksklusiv gruppe i forhold til lesertallet totalt (feltene er altså ikke noen klikkmaskin) er oppfatningen av at det bare er de samme meget få folkene som deltar feil. Forrige måned var det 8955 folk innom og enten kommenterte eller likte. Det er, ikke overraskende, noen dyktige folk i kommentarfeltene, og Dagbladet har trykket kommentarer i papiravisa.

Det nye formatet er et forsøk på å dra denne biten av den offentlige debatten litt nærmere oss i debattredaksjonen. Vi skal følge kommentarfeltene på en mer deltagende, men nøytral måte. Moderatorene sitter på huset i Dagbladet-redaksjonen og skal signere med navn.

Det første undertegnede gjorde da jeg fikk jobben som moderator var å lese debattreglene. Det tok litt tid. Det viste seg at debattreglene våre var lengre og mindre lettleste enn de fleste andre nettaviser vi sammenlignet oss med. Redaksjonen har nå forkortet reglene til ti punkter på et par setninger.

Noen av de store frustrasjonene fra deltagerne i debatten er automatisering av modereringen. Ting som flagging og svarteliste av ord gjør massemoderering mye mer effektivt, men fører med seg «falske positiver»: Innlegg som blir slettet uten at det var nødvendig. Med flere ressurser på mange færre tråder vil flagging ikke lenger være noe vi trenger lene oss på for å finne kommentarer som bryter reglene. Om du mailer oss og spør hvorfor du er slettet skal du nå alltid få et svar.

De mest aktive debattene er på de mest kontroversielle temaene. Dessverre er det også disse trådene vi oftest har stengt. Med tettere oppfølging vil det forhåpentligvis være mulig å åpne debatter som engasjerer mange der vi ikke har kunnet moderere raskt nok tidligere.

Vi setter i gang fra i dag, og ønsker dere hjertelig velkommen til kommentarfeltet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling