Under datalagringsdirektivet vet noen hvor du er, alltid

Ingen steder å gjemme seg.

REGISTRERER POSISJONEN: Hver gang en smarttelefon kobler seg til nettet, registrerer mobiloperatøren hvilken basestasjon den er koblet til. Disse lokasjonsdataene pålegger datalagringsdirektivet operatørene å langtidslagre. Foto: SCANPIX
REGISTRERER POSISJONEN: Hver gang en smarttelefon kobler seg til nettet, registrerer mobiloperatøren hvilken basestasjon den er koblet til. Disse lokasjonsdataene pålegger datalagringsdirektivet operatørene å langtidslagre. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Som om EUs datalagringsdirektiv ikke allerede var et guffent nok storebrosscenario: Noen har tenkt litt, og kommet til den ubehagelige konklusjon at du i en fremtid under direktivet ikke vil ha noen steder å gjemme deg. Her snakker vi bokstavelig, ikke metaforisk.

Er du smarttelefonbruker, vil lagringen av dine digitale spor  kunne gi en nøyaktig oversikt over hvor du til enhver tid befinner deg, med opptil flere hundre sporinger av din eksakte posisjon hver dag.

BEKLAGER; dette må nesten forklares litt teknisk: Direktivet pålegger tele- og nettleverandører å langtidslagre trafikk- og lokaliseringsdata fra samtlige innbyggeres bruk av telefon, mobiltelefon, e-post og internett. Stikkordene i denne sammenheng er lokaliseringsdata og mobiltelefon.

Mange hundre tusen nordmenn har allerede skaffet seg en såkalt smarttelefon - en av disse datamaskinene i lommeformat som til nød også kan brukes til å ringe med. Felles for alle typer smarttelefoner er at de hyppig og automatisk kan synkronisere og oppdatere sine nettbaserte programmer, som e-post, nyhetstjenester, værvarsel og programmer for kommunikasjon i sosiale medier som Facebook og Twitter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer