Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Under Dylans disk

Nye sterke varer fra Dylans overskuddslager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Bob Dylan har alltid noe på lur under disken. Hans åttende samling med såkalte bootlegs henter materiale fra de siste tjue åra. Her er sanger som aldri har vært ute før, alternative versjoner, liveopptak og låter skrevet for film – til sammen 27 sanger på to CD-er.

Det fins også en tre CD-ers luksusutgave, men her forholder jeg meg til to CD-ers versjonen. Begge pakker inkluderer ei bok med detaljer om hver låt, fotografier og et essay av Larry «Ratso» Sloman.

Ukjente sanger

Hele to vidt forskjellig arrangerte opptak foreligger av «Dignity» fra «Oh Mercy» (1989). Begge viser hvilket potensial som ligger i Dylans låtmateriale. Alt kunne vært gjort annerledes, og blir som kjent ofte forskjellig når Dylan presenterer sangene live. Også «Mississippi» kommer i to opptak. Den ble opprinnelig skrevet for «Time Out of Mind» (1997), men kom ikke på plate før på «Love and Theft» (2001).

Tre sanger fra «Time Out of Mind»-innspillingen har aldri vært ute på plate. Den sterke «Red River Shore» er en perle, «Dreamin’ of You» en sang full av mystikk og «Marchin’ to the City» en mer ordinær blues.

Shakespeare

«32-20 Blues» hører du for første gang Dylan synge en låt av den legendariske bluesmannen Robert Johnson, akustisk kompet og opprinnelig ment for «World Gone Wrong» (1993). Filmlåtene inkluderer «Huck’s Tune» og den aldri publiserte «Can’t Escape From You», der Dylan bruker Shakespeare-sitatet «all the world’s a stage».

Alt i alt; en samling som nok en gang knytter forbindelsene mellom den folkblues-inspirerte Dylan og den komponisten som gjør tradisjonsmaterialet til sitt eget.

Vakkert er det å høre Dylan sammen med bluegrasshelten Ralph Stanley i «The Lonesome River», før plata avsluttes med den majestetiske «’Cross the Green Mountain» (2002), fra filmen «Gods and Generals». En suveren sang, fra Dylan-katalogens første divisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!