KOMMENTARER

Den ortodokse kirke:

Under en lavere himmel

Døra er ikke høy, og porten er ikke vid, i den kirkestriden som nå herjer den ortodokse verden, skriver Morten Strand.

Under en lavere himmel
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Denne uka tok den russisk ortodokse kirka ut skilsmisse, og skiller seg fra den ortodokse moderkirka, og de andre ortodokse kirkene. Skilsmissen kommer etter at patriarken av Konstantinopel, Bartholomeos, i forrige uke sa han ville anerkjenne den ukrainske kirka, og gi den sitt eget patriarkat.

Det ble for mye for Russland. Konsekvensen man trekker i Russland er et brudd, eller et skisma, som det heter på kirkespråket. Ordet skisma gjaller høylydt i kirkehistorien, med det stiger lyden av pauker og basuner til himmels, og det gjøres historisk sett klar for religionskrig. Den russiske kirka har allerede advart om at «blod vil flyte» hvis Kiev skulle få sitt eget patriarkat godkjent av Konstantinopel.

For det er historie med store bokstaver som nå skrives. Man må henholdsvis 1000 og 500 år tilbake til de store skismaer i kirkehistorien. For 1000 år siden, i 1054 skilte øst- og vest-kirken lag, med Bysants og Roma som motpoler. Det skapte det religiøse, kulturelle og politiske skillet som vi fortsatt ser mellom øst og vest i Europa. Og for 500 år siden skapte Martin Luther oppstandelse i pavekirka, og var den protestantiske hærføreren som skapte sitt åndelige og politiske rom i Nord-Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer