Under to døgn i salg - allerede få «Politi»-bøker igjen

Forlaget trykker opp over 100 000 ekstra.

GÅR SOM VARMT HVETEBRØD:  Det er liten tvil om at Jo Nesbø er en populær forfatter. Allerede er det bestilt et nytt opplag av hans nyeste bok.

Foto: Håkon Eikesdal
GÅR SOM VARMT HVETEBRØD: Det er liten tvil om at Jo Nesbø er en populær forfatter. Allerede er det bestilt et nytt opplag av hans nyeste bok. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): - Vi har aldri opplevd noe liknende. Dette er veldig, veldig morsomt, sier Mona Ek til Dagbladet.

Hun er kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug, forlaget som denne uka har lansert Jo Nesbøs krimroman «Politi».

Det var natt til torsdag det ble mulig å kjøpe et eksemplar av den tiende boka om Harry Hole. Interessen i forkant har vært enorm, og det har vært mulig å forhåndsbestille «Politi» siden januar.

Førsteopplaget var rekordstort med hele 270 000 eksemplarer. Nå, under to døgn etter at boka kom i salg, har forlaget bestemt seg for å sende et nytt opplag i trykken.

- Vi begynte salget av denne boka i går. Nå er det få bøker igjen på forlagssentralen. Jeg regner med at det er bøker igjen i bokhandelen, men vi trykker et nyt opplag nå på 115 000 bøker, sier Ek og fortsetter:

- Jeg tror ikke dette har skjedd tidligere. Førsteopplaget på 270 000 er rekordstort, dette er rekordstort i Norge. Vi er nesten helt stumme.

- Ikke forventet Det var lenge knyttet stor spenning til om den rufsete politietterforskeren ville overleve bok nummer ni, «Gjenferd», men i oktober ble det kjent at Nesbø ville lansere sin nye bok om Hole på forsommeren.

Allerede på mandag kom den første anmeldelsen av «Politi», og den var det den Malmø-baserte avisa Sydsvenskan som sto for. Den svenske anmelderen konkluderte med at Nesbø er «en mester i sjangeren», og tirsdag kveld kom de første norske anmeldelsene av boka.

«Er du Nesbø-fan fra før kan du umulig bli skuffet av «Politi», skrev Dagbladets anmelder Thorbjørn Ekelund, og mente «Politi» er en krim «med høyt tempo, masse spenning - og mye vold.»

- Hadde dere forventet at bøkene skulle gå ut av bokhandlene så kjapt?

- Nei, det hadde vi ikke - da hadde vi trykket opp mer i førsteomgang. Dette er nok en kombinasjon av den enorme interessen i forkant, og de vanvittig gode anmeldelsene, sier Ek.

Det nye opplaget vil være på gata over helga.

- Jeg var rundt i bokhandler i går, og alle melder om veldig gode salgstall. Jeg tror det forsatt er mulig å få kjøpt boka, og regner med at vi får det nye opplaget ganske tidlig i neste uke, sier Ek.

- Kake Onsdag kom det fram at Nesbø har flere historier å by på. Boka «Sønner» skal etter planen slippes i mars neste år, men er allerede ferdig skrevet. Og filmrettighetene til boka er allerede solgt til det amerikanske produksjonsselskapet Warner Bros.

Det var lanseringskonsert for Nesbø på Rockefeller i går, og stemningen står i taket hos forlaget i dag.

- Etter denne uka er vi overlykkelige. Det er brede smil - og kake, sier Ek.