- Undercover i min egen by

Stig Sæterbakken maskerte seg for å gå på litteraturfestivalen.

MED MASKE: Stig Sæterbakken (t.v.) tar sine forholdsregler. I midten kunstner Sverre Malling. Foto: LARS EIVIND BONES
MED MASKE: Stig Sæterbakken (t.v.) tar sine forholdsregler. I midten kunstner Sverre Malling. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

||| LILLEHAMMER (Dagbladet):
- Tenk på det, jeg må gå undercover i min egen by, sier Sæterbakken til Dagbladet.

Iført en lite flatterende gummimaske har han akkurat fått med seg åpningen av Sverre Mallings kunstutstilling i Lillehammer Kunstmuseum.

Maskert
- Hvordan kan du vite at jeg ikke er David Irving, som har fått støtte av Fritt Ord til å kjøpe flybillett fra London? spør han og sikter til at TV 2 innrømmer å ha betalt flybillett og opphold for at den omstridte historikeren skulle komme til Tabloid-studioet.

- For et år siden drev norsk presse en massiv kampanje mot at Irving var invitert til Lillehammer. Nå betaler de for å få ham i studio. Det er moral på billigsalg, sier Sæterbakken. Forfatteren trakk seg som kunstnerisk leder for litteraturfestivalen etter at den trakk tilbake invitasjonen til den omstridte historikeren.

Sirkus
Sæterbakken hadde invitert Irving for å snakke om sannhet, og innrømmer at han ville sendt innbydelsen på nytt dersom han hadde muligheten. Lenge så det ut til at David Irvings Norges-besøk skulle overskygge programmet på Norsk Litteraturfestival, men etter råd fra politiet valgte Irving å returnere til London tirsdag kveld.

- Hvis vi hadde fått invitere ham på våre premisser, hadde det blitt gjort på en ordentlig måte, og vi hadde sluppet det sirkuset vi ser nå, sier Sæterbakken, som ikke går av veien for å lage litt sirkus på egen hånd.