Underfundig dommedagsvarsel

Gert Nygårdshaug skriver sjarmerende, humoristisk og betimelig om menneskers rovdrift på naturen.

KLAR MED NY BOK: Gert Nygårdshaug. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET
KLAR MED NY BOK: Gert Nygårdshaug. Foto: KRISTER SØRBØ/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En morgen våkner den pensjonerte urmakeren Melkior Mussenden og hans trinne frue Mathilde opp til et selsomt syn. Kirken i deres lille landsby er borte, slukt av et stort svart hull. På samme tid begynner hans 49 klokker å oppføre seg underlig. Noen sakner farten, noen rasker på. Dette skjer med samtlige klokker i landsbyen. Krisestemningen stiger da hullet blir større og tidsforskjellen øker. Etter hvert isoleres landsbyboerne i sin egen lille tidsboble.

Sjarmerende «Klokkemakeren» er en utrolig sjarmerende roman. Nygårdshaug dveler lenge ved morgenritualene til Melkior, kjærligheten til kona, omsorgen for klokkene. De er formulert i et arkaisk språk som kler boka. Gjennom det enkle bildet med det svarte hullet får polemikeren Nygårdshaug sagt mye: Militæret ruster til krig, prestene preker dommedag. Urmakeren derimot, mottar kryptiske brev fra den nygårdshaugske skikkelsen Klokkemakeren. Etter hvert innser han at Tiden er ute av rytme, fordi naturen er ute av rytme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer