Underfundig, stillfarende satire

Absurd, lavmælt komikk fra Midtøsten.

FILM: Elia Suleiman lister seg innpå oss med sin kritikk av den israelske okkupasjonsmakten i Palestina. Kritikken er krass, satiren mildt stillfarende i denne absurde komedien - enestående i alle fall i den forstand at palestinske spillefilmer ikke just er hverdagskost. Bare dette gjør den verdt å se. I tillegg er «Gud griper inn» først og fremst god.

Å ta humorens virkemidler i bruk i skildringen av voldsomheter og grusomheter er ikke et nytt påfunn - ta bare Roberto Benignis «Livet er herlig» om holocaust som eksempel. Elia Suleiman, som selv spiller i sin film, er enda mer dempet underfundig.

I hovedhistorien forelsker to palestinere seg. Men de befinner seg på hver sin side av en israelsk vaktpost ved Ramallah, og den er ofte umulig å krysse. I sin fortvilelse sender de en dag opp en diger rød ballong påtegnet Yassir Arafats velkjente fjes. Synet vekker stor oppstandelse hos israelske soldater, som umiddelbart vil gripe til våpen.

Rundt dette strør Suleiman en rekke pussige situasjoner betegnende for det ørkesløse ved en tilværelse underlagt inntrengeres regler og forordninger. Hans nøkternt observerende stil og blikk for det merkverdige kan minne om noen av franske Jacques Tatis komedier fra 60- og 70-tallet, selv om Suleiman er personlig nok. Han er lavmælt vittig med et sterkt budskap på hjertet.