Undergangsstemning

Skremmende økothriller med tvilsom «løsning»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Global oppvarming, miljøforurensning, overdreven ressursutnyttelse og andre lite lystige temaer er blitt en del av hverdagen. Og undergangsstemningen i thrilleren til tyske Frank Schätzing gjør den ikke mindre aktuell: I «Svermen» går han rett i strupen på problemer som overfiske og utrygg oljeutvinning.

Katastrofer i kø

Det er et voldsomt og verdensomspennende scenario Schätzing rigger til i «Svermen», katastrofene står i kø gjennom bokas nesten 1000 sider. Positivt lesestoff er den ikke selv på sitt mest realistiske, og heller ikke når den etter hvert svinger over til en mer fabulerende stil blir den spesielt oppmuntrende. Men som tankevekkere fungerer katastrofeskildringene i «Svermen» helt utmerket.

Det starter helt i det små og enkle, med en fisker i en liten sivbåt ved kysten av Peru. Han er ute på en av sine stadig mindre innbringende turer som garnfisker, men denne gangen blir han angrepet av en gullmakrellstim, som holder ham under vann til han drukner.

Derfra forflytter handlingen seg til Trondheim og den NTNU-ansatte biologen Sigurd Johanson. Han blir kontaktet av Tina Lund, prosjektleder i Statoil, som har gjort en særdeles merkelig oppdagelse på havbunnen i Nordsjøen. Millioner av store marker ligger og spiser det beste de vet - etan fra det tykke laget som finnes på havbunnen. Konsekvensene av markenes festmåltid blir av en uforutsigbar størrelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer