- SPREDTE LØHGNER:  Al Jazeera-journalist Mohamed Fahmy og hans Amal Clooney i retten i Kairo lørdag, da dommen på tre års fengsel kom i ankesaken mot tre tv-journalister.  Foto: Asmaa Waguih, Reuters/NTB Scanpix.
- SPREDTE LØHGNER: Al Jazeera-journalist Mohamed Fahmy og hans Amal Clooney i retten i Kairo lørdag, da dommen på tre års fengsel kom i ankesaken mot tre tv-journalister. Foto: Asmaa Waguih, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

- Undergraver tilliten til Egypt som rettsstat

Sterke reaksjoner internasjonalt på dom mot tv-journalister.

Dommen i Egypt mot tre journalister fra tv-kanalen Al Jazeera har utløst sterke reaksjoner internasjonalt

De tre journalistene - kanadiske Mohamed Fahmy, egyptiske Baher Mohamed og australske Peter Greste - ble dømt til tre års fengsel for å jobbe ulovlig i Egypt og for å ha «spredt løgner som var til skade for Egypt».

Fahmy og Mohamed var i retten i Kairo da dommen falt lørdag, sammen med sin advokat Amal Clooney, mens Greste, som ble løslatt og deportert hjem til Australia i februar, ble dømt in absentia.

- Canada er skuffet over dommen mot Mohamed Fahmy i dag. Beslutningen undergraver tilliten til Egypt som en rettsstat, sa den kanadiske statssekretæren i UD, Lynne Yelich. Canada har lenge krevd at Fahmy løslates.

Opprørende dom
I Australia kalte Greste dommen «opprørende» Han oppfordret alle til å fortsette å bekjempe den, og han ba Egypts president Abdel Fattah al-Sisi benåde hans to kolleger.

- Siden det ikke har skjedd noe ulovlig, er den eneste konklusjonen vi kan komme til, at denne dommen er politisk motivert, sa Greste i Sydney.

- President Sisi har nå en mulighet for å rette opp denne urettferdigheten. Verdens øyne er nå på Egypt, sa han videre.

Australias utenriksminister Julia Bishop sa hun var skuffet, mens USA uttrykte dyp skuffelse og bekymring.

«Vi ber Egypts myndigheter iverksette tiltak for å omgjøre denne dommen, som undergraver nettopp den ytringsfriheten som trengs for stabilitet og utvikling», heter det i en pressemelding fra USAs utenriksdepartement.

Oppstandelse
Det skapte internasjonal oppstandelse da de tre journalistene ble dømt til sju og ti års fengsel i juni i fjor. Grunnet mangelfulle bevis mot de tre journalistene i den opprinnelige dommen beordret en ankedomstol ny behandling av saken.

De ble arrestert i desember 2013, få måneder etter militærkuppet mot den valgte, islamistiske presidenten Mohamed Mursi, som Sisi sto bak. Etter kuppet utløste de militære en intens forfølgelse av Mursis tilhengere.

Saken mot de tre journalistene er blitt en plage for Sisi, som har sagt at han skulle ønske alle tre var blitt deportert med en gang i stedet for å bli stilt for retten.

(NTB - AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram