Undergrunnsmusikk

I dag vil 60 000 osloborgere delta på en unik musikkfestival. De fleste vet det bare ikke ennå.

Alle som tar t-banen i sentrum i dag, kan vente seg en overraskelse når de veksler billett. Billetten fungerer nemlig som et festivalpass. «Musikk Under Oslo» med nærmere tjue særprega band på fire scener, er på flere måter en undergrunnsfestival. Festivalområdet er nemlig stasjonene mellom Nationaltheatret og Grønland.

- Bandet Tøyen ville gjerne spille på Tøyen Stasjon, men det gikk ikke. Vi holder oss til de fire stasjonene i sentrum. Utover det er spilleplanen hemmelig, du må reise mellom stasjonene for å finne ut hvem som spiller hvor. Vi vil at folk skal bli overrasket, forteller Andreas Gilhuus, platedirektør i dBut Records. Sammen med Martin Revheim fra klubben Blå, har han tatt initiativ til den originale festivalen.

- Hvorfor musikk på t-banen?

- Martin var i New York og hørte en CD innspilt på t-banen. Han ble fascinert av akustikken, og da han kom hjem ville vi prøve en CD-innspilling på Grønland stasjon. Da opplevde vi å få god respons fra folk som tilfeldigvis gikk forbi.

Gilhuus og Revheim førte sine musikkhoder sammen, og presenterte idéen om et større arrangement for Oslo Sporveier. Mot all formodning var de positive til idéen med en gang. Og da var det bare for Gilhuus å plukke ut bandene.

- Hva møter folk når de stikker hodet under jorden?

- Forvent det uventede, vi vil presentere band som folk ikke visste at de likte. Kanskje fordi de ikke har hatt sjansen til å høre dem før. Det er enkelte band jeg ikke har hørt før selv. Jeg gleder meg spesielt til å høre Kjell Society, som har med seg et badekar på scenen, sier Gilhuus entusiastisk.

Ikke alle bandene er like eksperimentelle eller ukjente som rekvisitteksperten Kjell. Glampopbandet Boy, jazzførstedamen Sidsel Endresen, Palace Of Pleasure og de norske ræpperne Pen Jakke klinger velkjent i mange ører.

- Pen Jakke ræpper om grafitti. Men det har ikke Oslo Sporveier sagt noe på. De har vært overraskende sporty.

Andre band som inntar t-banestasjonene i morgen er instrumentalistene i Salvatore, popkometene Number Seven Deli, rockerne i Orango og Cato Salsa Experience, Tøyen, som lager Playstation-pop, Grunerløkka Hardkor, med egne uniformer og sanger for anledningen, De Presley, som synger Elvislåter på Nynorsk, og jazzbandet Wibutee.

Du får antageligvis flere sjanser til å se hvert band, for mange av dem vil spille på flere av scenene, og reise mellom stasjonene med instrumentene på ryggen. Betalingen til bandene er litt penger og et månedskort!

- De gjør det vel neppe for pengenes skyld?

- Nei, mer for spenningen, jeg kan love at musikerne er veldig spente. Og det blir kanskje to band til som vil spille, som ikke står på programmet. Ett av dem er veldig kjent, frister Gilhuus.

Men det er ikke klart ennå. Man må rett og slett møte opp og se selv. Dessuten skal forfattere fra Tiden Forlag sørge for å fylle opp pauser i musikken. Kristine Næss, Markus Midré, Bjørn Esben Almaas og Petra von der Fehr vil lese fra egne tekster.

- Hvis dette går bra, blir det nok festival til neste år også. Eller kanskje det blir Musikk over Bergen - på Fløybanen, eller Musikk under Moskva.

- Moskva! Er det seriøst?

- Ja. Jeg tror aldri det har vært gjort før. Det hadde vært gøy.