Underholdende historie

Historisk roman om helter og antihelter i fascistenes Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: For en generasjon tilbake ville det vært uhørt for en cand.philol. å debutere med en historisk underholdningsroman om kjærlighet og svik, helter og kujoner. Men pendelen svinger som kjent. Fra den smale og litt jålete stilistiske finsnekringen. Til det brede og nokså grovt anlagte epos, med hovedvekt på underholdning og velkjente historiske temaer.

Kamp

Nå er ikke historikeren Tor Even Svanes\' tema så velkjent. Han har lagt sin debut til mellomkrigstidas Italia, og kampen mellom fascister og kommunister. I boka lar han Assilio Cuellar fortelle. Cuellar stammer fra en mektig sardinsk familie; tidligere høyadel som på begynnelsen av 1900-tallet går inn for co-operativer og frigivelse av bøndene. Dette mens fascistene strammer grepet over Italia. I boka konkretiseres dette gjennom kampen mellom Assilios heltemodige far og bror og kommunistvenner. Og fascistene, som stort sett består av perverterte utskudd.

Interessant

Det er mye interessant stoff i boka, skrevet av en mann som vet å popularisere tematikken. Kanskje går han litt langt. Det blir vel banalt av og til, spesielt framstillingen av de snille kommunistene mot de slemme fascistene. Jeg-personens fatale forsøk på å være helt, overbeviser heller ikke helt. Svanes lar visse historiske skikkelser dukke opp som bifigurer i denne boka, som ender som en klassisk tragedie. Akkurat det er sobert gjort. Selve komposisjonen kunne vel vært mer elegant utført. De historiske tilbakeblikkene blir litt kunstige, når de er sett gjennom en nåtidig jeg-forteller. Språket er heller ikke oppsiktsvekkende godt, i en roman som er underholdende nok. Kanskje helst for den med en smule historisk interesse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer